Infrastrukturarbete skapar en levande stadsdel
Inre hamnen i Norrköping genomgår en omfattande utveckling och kommer, när det är fullt utbyggt, bestå av mer än 3 000 bostäder, handel, kontor, kajpromenader, bad och en aktivitetspark. Området ligger intill Motala ström nära city, resecentrum, promenaderna och den framtida stadsparken Johannisborg.
Inre hamnen utvecklas i etapper och målet är att skapa en levande stadsdel. Skanska har fått i uppdrag att utveckla infrastrukturen för den andra etappen av området. Uppdraget omfattar projektering och produktion av nya gator och ledningsnät på allmän plats.
Projektet utförs i en strategisk partnering tillsammans med Norrköpings kommun och Norrköpings vatten och avlopp, Nodra.
Skapar byggvägar
Befintliga ledningar och gator rivs, och kontaminerade massor saneras. Därefter förstärker vi marken på dom sämsta partierna för att sedan påbörja uppbyggnaden av det som skall bli nytt. Alla nya gator byggs i första läget som ”byggvägar” det vill säga att vi avslutar med en tillfällig beläggning fram till att fastigheterna byggs, därefter kan finplaneringen och det slutliga ytskiktet utföras.
Etapp två inleddes 2023
Etapp ett inleddes 2019 och sommaren 2024 var de första bostäderna inflyttningsklara. Projekteringen för etapp två påbörjades i början av 2023 och byggproduktionen startade under sommaren samma år.
3D-modellering effektiviserar byggprocessen
I projektet använder vi oss av 3D-modellering vilket underlättar och effektiviserar byggprocessen för alla involverade parter. De relativt enkla 3D-modellerna gör det möjligt att visualisera infrastrukturen ur alla vinkar och vrår. På så sätt går det att identifiera och lösa eventuella problem redan på ritbordet.
Befintliga verksamheter och närboende
Att anlägga ny infrastruktur på samma område som befintliga verksamheter och närboende finns, är en utmaning. De som flyttat in i etapp ett behöver dessutom ta sig igenom arbetsplatsen för att komma till sitt boende. Det kräver noggrann planering och logistikhantering från vår sida.
Bränneriparken blir ett centralt grönområde
En viktig del i projektet är Bränneriparken som blir ett centralt grönområde i Inre hamnen. Här skapas en inbjudande park med gungor och klätterställningar, ytor för frilek, en basketplan, utegym och möjligheter till uppträdande eller dans. Parken kommer dessutom fungera som en dagvatten- och översvämningsyta vid kraftiga skyfall.
Ytterligare klimatanpassningar som görs är att höja marknivån två till tre meter från befintliga nivåer. På så sätt skyddas området från framtida höjda havsnivåer.
Multicement minskar klimatpåverkan
Markförhållandena är tuffa och kräver ett omfattande förstärkningsarbete. Istället för traditionella kalkcementpelare använder vi oss av multicement. Detta reducerar cementanvändningen påtagligt och minskar i sin tur projektets klimatpåverkan.
Där vi inte behöver förstärka undergrunden så använder vi oss kompensationsgrundläggning i form av att vi schaktar bort viss del av befintliga ”tunga” massor och ersätter det med lättfyllning. I vårt fall fyller vi med Hasopor som är ett material som framställs av återvunnet glas.
Vi strävar också efter att återanvända schaktmassor i största möjliga mån för att minska avfall därmed skapa en mer hållbar byggprocess.
När Inre hamnen är fullt utbyggt kommer området innehålla mer än 3 000 bostäder, handel och kontor.