Domstolsbyggnad med sexton förhandlingssalar
Skanska utvecklar en ny domstolsbyggnad i Växjö i samarbete med Vacse. Byggnaden, som uppförs i stadsdelen Bäckaslöv, omfattar en bruttoyta på cirka 10 500 kvadratmeter, fördelat på fem våningar samt en suterrängvåning.
I den nya byggnaden kommer befintliga domstolar samlokaliseras och byggnaden kommer inhysa cirka 200 arbetsplatser och sexton förhandlingssalar, varav tre säkerhetssalar. Salarna är i varierande storlek, vilket möjliggör effektiva förhandlingar oavsett storlek på mål.
Höga krav på ljudnivån
I en domstolsbyggnad ställs höga krav på ljudnivån och akustiken. Ljudkrav och avancerade tekniska system har därför varit centrala utmaningar i projektet. Förhandlingssalarna utrustas med avancerade ljud- och ljussystem för att skapa en god arbetsmiljö.
Fastigheten utvecklas för att kunna förändras över tid, med flexibla planlösningar, lättväggar och moderna installationssystem. Ambitionen är en långsiktig och hållbar domstolsbyggnad som både minskar klimatpåverkan och främjar välbefinnande.
Takterrass med utsikt över naturreservat
För att ytterligare skapa god arbetsmiljö finns en takterrass med utsikt över Bokhultets naturreservat och motionsrum med omklädningsmöjligheter. Ljusa material och stora fönster bidrar till en behaglig inomhusmiljö.
Den nya domstolsbyggnaden möter även de höga säkerhetskraven som ställs. Genom moderna säkerhetslösningar och en god planering ökar säkerheten både i salar och i allmänna utrymmen.
En robust, välkomnande och värdig byggnad
Gestaltningen på den nya domstolsbyggnaden grundar sig i Domstolsverkets krav och erfarenheter från tidigare projekt. Vi har tagit fasta på begreppen robust, välkomnande och värdig när vi utformat byggnaden.
Domstolsbyggnaden är robust och trygg i sin stadiga kvadratiska form och med materialval som tegel och sten. Personalentrén och cykelparkering ligger längs esplanaden. Intag för frihetsberövade finns på motsatt sida.
Byggnaden är välkomnande och varm med den stora entrétrappan tillsammans med det ljusa entrérummet. Här finns ett stort inslag av trä i en ljus kulör. Domstolsbyggnaden är tillgänglig på ett inbjudande sätt.
Fasaden, som består av tegel och perforerad plåt skapar en värdig och stolt karaktär. Här blir alla – personal, frihetsberövade, allmänhet och domstolspersonal, värdigt bemötta.
Energieffektiv både på ut- och insidan
Att domstolsbyggnaden är energieffektiv syns både på utsidan och insidan. Byggnadens fasad består av återbrukat tegel och taket förses med sedum.
Projektet certifieras enligt BREEAM, nivå Outstanding, vilket innebär att den ska uppfyller höga hållbarhetskrav. Byggnaden byggs även för att kunna uppnå energiklass A som betyder en halverad energianvändning jämfört med Boverkets krav.
Geoanläggning för värme och kyla
I projektet används betong med lägre klimatpåverkan och armering producerad med hög andel återvunnet material och förnyelsebar energi. Detta för att minska byggnadens klimatavtryck.
Utöver det får domstolsbyggnaden en geoanläggning för uppvärmning och kylning samt 630 kvadratmeter solceller med tillhörande batterilagring.
Projektet byggstartade sommaren 2024 och inflyttning planeras till hösten 2026.