Omfattande upprustning och modernisering
Stockholms stadsbibliotek genomgår en omfattande teknisk upprustning för att möta dagens och morgondagens krav. Biblioteket invigdes 1928 och den tekniska infrastrukturen så som el, värme, vatten och ventilation har nu nått sin tekniska livslängd och behöver bytas ut för att säkerställa byggnadens långsiktiga funktionalitet och hållbarhet.
Byggnadsminnesförklarad fastighet
Sedan 2017 är stadsbiblioteket byggnadsminnesförklarat av Länsstyrelsen, vilket innebär att ingreppen behöver följa ett särskilt vårdprogram. Målet är att genomföra den tekniska upprustningen och samtidigt bevara de ursprungliga detaljerna.
På uppdrag av Stockholms Stad och Fastighetskontoret genomför Skanska upprustningen.
Skanskas uppdrag innefattar:
- Byte av el och telesystem samt del av belysning.
- Byte del av ventilationssystem, avloppssystem och värmesystem.
- Putsning och omfärgning av fasad.
- Renovering av befintliga träpaneler och fönster samt byte och renovering av entrépartier.
- Ny fjärrkyla.
- Ny dagvattenhantering och dränering.
- Byte av golv samt ommålning invändigt.
- Verksamhetsanpassningar och nytt lås-, larm- och passagesystem.
Förbättrar miljö och arbetsmiljö
Upprustningen innebär många viktiga åtgärder för att förbättra byggnadens miljö och arbetsmiljö. Bland annat kommer biblioteket anslutas till fjärrkylenätet för att på så sätt förbättra inomhusklimatet och öka komforten i lokalerna.
Samtidigt kommer de gamla el- och avloppssystemen och stora delar av ventilationen bytas ut. Byggnaden får även en uppdaterad inbrottsskyddsfunktion.
Återställa ursprungliga utseendet
Målet är att återställa byggnadens ursprungliga utseende. Fasaden kommer därför putsas och målas om till den brunbeigea färg den hade från början. Fönster och entrépartier kommer också att renoveras för att bevara den arkitektoniska helheten.
En av de stora utmaningarna är att genomföra alla arbeten med största hänsyn till byggnadens höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden.
Utmaningar med markradon och ledningar i marken
Biblioteket ligger på en rullstensås med markradon. Det kräver att särskild utrustning används för att skapa en säker arbetsmiljö.
På samma plats som vi kommer arbeta med de utvändiga markarbetena har Stockholms lokaltrafik, SL, ledningar i marken som förser hela gröna linjen med el. Detta innebär att vi måste vara otroligt försiktiga när vi arbetar för att inte påverka dessa ledningar.
Att arbeta mitt i centrala Stockholm ställer höga krav på logistiken. Vi behöver planera alla leveranser noggrant. Ytan där lastbilarna kör in på till arbetsplatsen kommer dessutom behöva schaktas upp så småningom. Då krävs en ny lösning för hur leveranserna ska ske.
Fokus på barn och unga
Projektet innefattar en utveckling och anpassning av de publika ytorna med stort fokus på barn och unga. En ny barnavdelning tas fram för de mindre barnen på 0 till 6 år, kallad Barnens rotunda. Här bygger vi en scen, lek och multifunktionsrum. Det tas även fram en ny ungdomsavdelning för åldrarna 13 till 20 år.
Det kommer byggas fler och bättre tillgänglighetsanpassade toaletter. Även för personalen förbättras arbetsmiljön med nya informationsdiskar och mer flexibla arbetsmiljöer.
Återöppning 100 år efter invigningen
Skanska kommer lämna över projektet sommaren 2027. Biblioteket planeras sedan att återöppnas i mars 2028, exakt 100 år efter invigningen.