Modernisering av grönklassad skola
Invånarantalet i centrala Farsta växer och nya bostäder utvecklas i området. För att hålla jämna steg med expansionen behövdes antalet elevplatser utökas i området. 2021 fick Skanska därför i uppdrag av SISAB att genomföra en om-, till- och nybyggnad, på cirka 11 000 BTA, på Hästhagsskolan i Farsta.
Skolan, som byggdes 1958–1960, rymde innan renoveringen 600 elever i årskurserna F-6. Genom projektet har 300 elevplatser tillkommit och skolan utökats med ett högstadium.
Installationer och ytskikt byttes ut
Den befintliga skoldelen är uppförd i tegel och består av tre delar - en central byggnad, en byggnad för lågstadiet och en byggnad för mellanstadiet. Skolan fick nya betongpannor, plåt och fönster. Alla installationer och ytskikt byttes ut.
Stadsmuseet har grönklassat Hästhagsskolan då den anses särskilt värdefull. Skolan har renoverats varsamt. För att behålla originalkänslan i fastigheten valdes tidstypiska fönster och i största möjliga mån har originaldörrar och fasader bevarats. Många av klassrummen var dessutom utrustade med diskhoar, något som också behölls.
En ny matsalsdel
I och med det ökande elevantalet behövdes en ny matsal som har möjlighet att ta emot alla 900 elever. Vi byggde därmed en ny matsalsdel som kopplades samman med den befintliga matsalen. Vi renoverade även upp storköket och anpassade det efter antalet elever.
Till högstadiet byggde vi en helt ny fastighet på tre våningar. Här skapade vi utrymme för 300 elever. Vi har tagit fram ämnesspecifika salar med bland annat labb för NO-ämnen och kök för hemkunskap.
Ny idrottshall i grönfärgad betong
Under projektet kunde vi använda skolans befintliga idrottshall som etablering. Den gamla hallen är eftersatt och vi byggde därför en ny idrottshall som nu sitter ihop med den gamla. Den nya hallen är gjuten i grönfärgad betong som påminner om den befintliga hallens fasad.
Även skolgården har fått ny lekutrustning och bättre belysning. Gården har även försetts med fördröjningsmagasin som motverkar den dagvattenproblematik som funnits i området. Tidigare tenderade dagvatten att samlas på gården vilket ledde till stora vattenansamlingar.
En förskola att ta hänsyn till
Att alla de olika projekten på skolområdet pågick parallellt var en stor utmaning. Vi hade dessutom en förskola med pågående verksamhet som vi behövde ta hänsyn till. Genom en nära dialog med förskolan och en god planering klarade vi tillsammans av utmaningarna.
Överlämnades 2024
I januari 2024 överlämnade vi en modern och uppdaterad skola till SISAB. Hösten 2024 började eleverna i skolan som numera har ökat kapaciteten med 300 elevplatser från F-6 till F-9.