c

Vasaplan, Umeå

  • Vasaplan, ett busstorg i Umeå
  • Vasaplan, med träd och butiker
  • Vasaplan, sittplatser på ett torg

Modern bussterminal i centrala stan

Mitt i centrala Umeå ligger bussterminalen Vasaplan. Härifrån går alla lokala busslinjer samt fjärrbussar. Busshållplatsen var dock eftersatt och trafikflödet fungerade inte optimalt.

2017 fick Skanska därför i uppdrag av Umeå kommun att bygga om Vasaplan till en modern bussterminal med förbättrad tillgänglighet anpassad för framtidens ökade trafik.

Byggdes utifrån sommartidtabellen

Arbetet med terminalen anpassades utifrån bussarnas sommartidtabell mellan den 2 maj och 31 oktober. Under denna tid var alla bussar omlokaliserade till andra hållplatser och vi fick därmed fri tillgång till hela Vasaplan.

Vi lade markvärme på hela terminalområdet för att minimera problem med snö och skottning under den kalla årstiden. På mittperrongen byggdes en stor portal i limträ. Taken täcker en 160 meter lång och 10 meter bred sträcka.

Enligt arkitekten Gert Wingårdh på Wingårdhs arkitekter är materialet ett naturligt och passande val i just Umeå där det finns en lång tradition av träbyggande. Träet är dessutom lokaltillverkat av företaget Martinssons.

Hänsyn till närliggande verksamheter

Då arbetsplatsen var belägen mitt i centrala stan behövde vi ta stor hänsyn till närliggande butiker och restauranger samt tredje man. Tillsammans med beställaren hade vi möten varje fredag med verksamheterna närmast Vasaplan för att informera om pågående arbeten och avspärrningar.

Vi hade även en person anställd i projektet som var dedikerad till att lotsa folk rätt och säkerställa avspärrningarna.

Terminalen färdig 2017

I november 2017 stod den nya terminalen färdig och bussarna kunde börja rulla där igen. Samtidigt som busstrafiken släpptes på påbörjades arbetet med att färdigställa trottoarer och biytor runt Vasaplan.

Då busstrafiken körde som vanligt igen var vi tvungna att ta extra hänsyn till resenärer och trafiken.

Ökad säkerhet och tillgänglighet

I september 2018 var även ytorna runt bussterminalen färdigställda och Vasaplan kunde invigas på nytt.

Genom den nya terminalen har säkerheten blivit bättre, tillgängligheten ökat och det är smidigare att byta mellan stadsbussar. Den nya terminalen är dessutom anpassad för framtidens ökade trafik.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading