c

Ledningsomläggning, Uddevalla

  • Maskin som pålar upp marken inför ledningsomläggning.
  • Ett schakt i vägen med ledningsomläggning.
  • En uppbilad gata i Uddevalla där ledningar byts ut.
  • En uppbilad gata i Uddevalla med en person som byter ledningar.

Nytt ledningsnät i tätt samarbete med kunden

Västvatten har identifierat att delar av ledningsnätet för vatten och avlopp i Uddevalla kommun är i mycket dåligt skick och behöver läggas om. Skanska har därför fått i uppdrag att lägga om vatten och avlopp och samtidigt samordna med byte av kablar för el och fiber, utskifte av vägöverbyggnad med ny beläggning och uppdatering av belysningsanläggning.

Arbetet pågår löpande och vi arbetar med förstudier, projektering och produktion.

Vattenförsörjning och avlopp måste fungera

I schakten där vi arbetar med byte av vattenledningar och spillvattenledningar går det även ledningar som är i drift. Detta ställer höga krav på planeringen av temporära system så att vattenförsörjning och avlopp fungerar under hela byggtiden.

Genom god planering och samordning kan vi hålla samma resurser sysselsatta i projektet utan avbrott i projektering och produktion.

Djupa schakt och smala gator ställer krav på säkerheten

Att arbeta i djupa schakt på smala gator i bostadsområden och delvis i de centrala delarna av Uddevalla ställer höga krav på säkerheten. Detta gäller lika mycket vår egen arbetsmiljö som för tredje man. Vi behöver också ta hänsyn till boende och verksamheter som vi påverkar.

De som på något sätt berörs av arbetena behöver få information om vad som pågår, det är avgörande för projektets framgång. Förutom fysiska informationsmöten så har Västvatten en hemsida där intressenter kan prenumerera och få kontinuerlig information.

Via en sms-funktion får boende, fastighetsägare och hyresgäster också snabb och aktuell information om viktiga händelser såsom vattenavstängningar vid inkoppling av nya ledningar, trafikomläggningar med mera

Viktig insats för framtiden

Att förnya ledningsnät för vatten och avlopp och samtidigt dimensionera rören för framtida behov är en mycket viktig insats för framtiden. Gamla ledningar är otäta vilket gör att stora mängder dricksvatten som produceras i vattenverken aldrig når fram till konsumenten på grund av läckage.

Dagvatten är en stor bidragande faktor till överbelastning i våra reningsverk. Stora mängder dagvatten som kommer till reningsverken kan leda till utsläpp av orenat avloppsvatten. Ett ledningsnät som inte kan ta emot allt vatten medför en risk för källaröversvämningar och bräddningar.

Ett väl fungerande ledningsnät innebär att kapaciteten i kommunens vattenverk och ledningsnät räcker längre och utbyggnader kan undvikas.

Optimerade transporter

För att höja kapaciteten i arbetet och optimera transporterna har projektet en egen mellanlagringsyta för schaktmassor. Här lagras grus och sand för återanvändning och massorna provtas för att klargöra föroreningshalterna. Mellanupplaget ligger strategiskt i förhållande arbetsplatserna, alldeles intill en krossanläggning för bergmaterial.

Detta gör att schaktbilarna sällan går med tomt flak utan kör tur- och returlass. När bilarna inte behövs på arbetsplatserna kopplas släp på och överskottsmassor transporteras från mellanupplaget till närmaste godkända mottagare.

I projektet testar arbetsledningen dessutom elbilar och tunga el-lastbilar från Scania och Volvo.

Totalentreprenad med strategisk partnering

Projektet är en totalentreprenad med strategisk partnering. Tillsammans med kunden Västvatten har vi tillsatt en gemensam projektorganisation där bolagens spetskompetenser, inom planering, teknik, drift och miljö samverkar. Att vi sitter tillsammans på projektkontoret gör att vi spontant kan prata om eventuella problem som uppstår och kan bolla tankar och idéer.

Vi har ett mycket gott samarbete där huvudfokus ligger på säkerhet och hög kvalitet på utfört arbete. Västvattens driftpersonal deltar både i projekterings-och produktionsskede för att säkerställa att vi levererar rätt produkt som är optimerad för driftsäkerhet och lång livslängd.

Vi planera gemensamt och lägger stor energi på att genomföra arbetet enligt plan och budget.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading