Stockholms elnät förstärks
Stockholms elberoende ökar och för att möta framtiden så måste elnätet förstärkas och förnyas. I samband med att Svenska Kraftnät planerar för en längre 400 kV-förbindelse har Skanska fått i uppdrag att markförlägga en ny 400 kV-förbindelse på två sträckor.
Projekt med två huvuddelar
Projektet är uppdelat på två huvuddelar – en 1,1 kilometer lång sträcka med två kabelförband mellan stationen Snösätra och Högdalen, samt en 4,8 kilometer lång sträcka med tre kabelförband mellan station Örby och Snösätra.
I Skanskas uppdrag ingår inköp, schakt och förläggning samt installation av ett nytt kabelsystem för 420kV.
Omfattande markarbeten
Projektet påbörjades i maj 2021 och markarbetena har varit omfattande. All högspänningskabel har marklagts mellan stationerna.
Arbetet har inkluderat jord- och bergschakt, förläggning av skyddsrör i vägövergångar, styrd borrning, hammarborrning, raiseborrning, kabelförläggning, trafikanordningar, VA-arbeten med korsande ledningar samt återställning av gator, gång- och cykelvägar och grönytor.
Arbete på säkerhetsklassade områden
Delar av arbetet, framförallt i tunnlar och på stationer, har utförts på säkerklassade områden. För att få arbeta där krävs att personalen säkerhetsklassas och genomgår en omfattande säkerhetsprövning. Detta har medfört extra planering och god framförhållning.
Samordning och kommunikation
Att projektet totalt är sex kilometer långt har inneburit stora utmaningar när det kommer till samordning och kommunikation. Planen var från början att projektet skulle genomföras i kortare etapper, men på grund av tekniska utmaningar har vi behövt arbeta med hela sträckan samtidigt.
Att ha en sträcka på sex kilometer öppen har inneburit ett omfattande säkerhetsfokus. Stora områden har behövt vara avspärrade under en lång tid. Detta har såklart medfört besvär för närboende men har trots allt gått bra.
Stora insatser kring biologisk mångfald
Under projektet har klimatfrågan varit viktig. Att hela tiden hitta besparingar kring koldioxidutsläpp har legat i fokus och att återanvända så mycket massor som möjligt.
Vi har även gjort stora insatser kring biologisk mångfald. Istället får att återställa grönytor till vanliga gräsmattor så har vi anlagt ängsmark. Ängar är viktiga för biologisk mångfald av flera skäl. Den näringsfattiga marken gör så ingen enskild växtart kan ta över. Här kan istället många olika växter samexistera. Detta gynnar i sin tur livet för pollinatörer, såsom bin och fjärilar. Många fågelarter som häckar i ängsmarker är i sin tur beroende av insekterna som föda. Totalt har vi anlagt 50 000 kvadratmeter ängsmark istället för gräsmattor.
Nära samarbete med kunden
Projektet har utförts som en utförandeentreprenad och samarbetet med Svenska Kraftnät har varit väldigt bra. Vi har arbetat väldigt tätt ihop och tagit tillvara på varandras styrkor på ett effektivt sätt. Huvuddel ett hade slutbesiktning i mars 2023 och huvuddel två i december samma år.