Göteborgs Universitet samlar all konstutbildning
På uppdrag av Akademiska hus genomför Skanska ett stort om- och nybyggnadsarbete för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.
De nybyggda delarna omfattar en kubformad huskropp i hörnet mot Götaplatsen och en avlång huskropp längs med Johannebergsgatan. I hörnet Johannebergsgatan/Olof Wijksgatan integreras en uppgång från Västlänkens station Korsvägen i huset. De nya huskropparna får en yta på 35 000 kvardratmeter.
Samtidigt byggs det befintliga huset Artisten, från 1990-talet, om för att möta framtidens behov. Ombyggnationen omfattar cirka 11 000 kvadratmeter.
Studenter och medarbetare från hela världen
Byggprojektet har som mål att föra samman all konstutbildning på Göteborgs universitet och är en del av den större utvecklingen av Campus Näckrosen där det skapas ett starkt kluster för konst och humaniora. Den nya byggnaden kommer rymma studenter, forskare och lärare inom alla konstnärliga ämnen, från design och fri konst till musik, scenkonst och lärarutbildningar i estetiska ämnen.
Visionen är att skapa en plats mitt i staden som lockar såväl studenter som medarbetare från hela världen.
Utförandeentreprenad i samverkan
Beställare är Akademiska Hus och projektet drivs som en utförandeentreprenad i samverkan. Även Göteborgs Universitet, som ska bedriva verksamhet i lokalerna, är aktiva i projektet. Kravställningen är hög och lokalerna är detaljanpassade för respektive verksamhet. Det handlar om allt från teatrar och musiksalar i olika varianter till olika typer av verkstäder.
Höga krav på utformning
Projektet ligger intill Götaplatsen i anslutning till de äldre byggnaderna Stadsteatern, Konstmuseet och Konserthuset. Detta har inneburit höga krav gällande gestaltning och utformning.
Akademiska Hus har haft en nära dialog med stadsbyggnadskontoret för att säkerställa att byggnaden uppfyller kraven för plasten. Skanska har jobbat med prover och kulörer för de olika fasadmaterialen för att stötta denna process.
Utmaningar kring logistik och säkerhet
Läget mitt i stan innebär stora utmaningar avseende logistik. Arbetsområdet är begränsat och säkerheten är i fokus. Dessutom pågår andra projekt i anslutning till arbetsplatsen vilka vi också måste ta hänsyn till.
För att möjliggöra projektet har en omfattande och komplicerad tids- och produktions-planering genomförts. Bland annat kommer en extern logistikhub etableras för effektiva och precisa leveranser och en hög grad av prefabricering kommer användas.
Kring arbetsplatsen finns det mycket folk i rörelse och boende in på knuten. Det innebär att vi måste ta stor hänsyn till tredje man under arbetets gång.
Två klimatkalkyler
Två klimatkalkyler har tagits fram för projektets olika skeden och utifrån dem har vi utrett möjliga åtgärder samt satt mål för projektets klimatpåverkan.
Projektet certifieras enligt Miljöbyggnad Guld på nybyggnadsdelen och nivå silver på ombyggnadsdelen och det pågår ett kontinuerligt arbete kring vilka material som ska väljas och de slutliga inköp som ska göras utifrån en klimatpåverkan.
Återbruk och återvinning
Då vissa befintliga byggnader rivs kommer även återbruk och återvinning i fokus. Till exempel skickas tegel och sten för återbruk och glas skickas för skapande av råvara till produktion av nytt glas.
Delöverlämningar 2025, 2026 och 2027
Rivning av befintliga byggnader påbörjades i januari 2023 och pågår under första halvåret.Efter det påbörjas en period med sprängning och efterföljande betongarbeten för källaren. Stommen börjar sedan monteras under sommaren 2024.
Projektet färdigställs i etapper med delöverlämningar under 2025 och 2026. Det slutliga färdigställandet planeras till 2027.