c

Tegelbacken, Borås tingsrätt

  • Borås Tingsrätt Entré
  • Borås Tingsrätt Front
  • Borås Tingsrätt ovanifrån.
  • Borås Tingsrätt översikt.
  • Borås Tingsrätt fasad
  • Borås Tingsrätt terass
  • Borås Tingsrätt från öster

Återbrukat tegel i modern tingsrätt

Tillsammans med samhällsfastighetsbolaget Vacse utvecklar Skanska Borås tingsrätt. Tingsrätten, som blir cirka 5 100 kvadratmeter fördelat på fem våningar, får tretton förhandlingssalar, varav två är säkerhetssalar. Vacse äger och förvaltar fastigheten och Domstolsverket blir hyresgäst.

Rött tegel och sedumtak

Lokalerna utformas för att en högkvalitativ och säker verksamhet kan bedrivas där. Här möter högt ställda säkerhetskrav en god arbetsmiljö och tillgänglighet. Fastigheten får en robust karaktär med rött tegel och sedumtak. Den flexibla planlösningen har goda möjligheter att byggas ut om behovet skulle finnas i framtiden.

Många hållbarhetslösningar

Borås tingsrätt blir en modern fastighet med många hållbarhetslösningar. Bland annat installeras solceller på taket, belysningen blir närvarostyrd och ventilationen behovsstyrd. Fastighetens tegel är dessutom återbrukad.

Målet är att miljöcertifiera tingsrätten enligt den internationella miljöcertifieringen BREEAMs högsta nivå, Outstanding, och att uppfylla Boverkets Energiklass A.

Värdig, välkomnande och robust

När tingsrätten ritades utgick ON Arkitekter från Domstolsverkets arkitekturpolicy där de tog fasta på begreppen värdig, välkomnande och robust.

Att fastigheten är värdig syns i den återhållna stramheten och karaktären. Tingsrätten är samtidigt välkomnande för allmänheten med den inpassade angöringen och den ljusa entrén. Den robusta känslan återfinns i den stadiga utformningen och i materialval som tegel, sten och trä.

Centralt läge i Borås

Tingsrätten har ett centralt läge intill riksväg 40, spårområdet och inomhusarenan Boråshallen. Läget är dock en utmaning medan byggarbetet pågår. Boråshallen ligger endast tre meter ifrån arbetsplatsen med nödutgångar mot tingsrätten. Något vi behöver ta hänsyn till när vi planerar säkerheten.

Med sin närhet till resecentrum och planerade polis- och häktesbyggnaderna blir tingsrätten lättillgänglig för besökare. Inflyttning beräknas ske sommaren 2025.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading