Sverigepärlor värda en omväg

Skanskas Sverigepärlor

Sverige har många smultronställen värda en omväg, och vi har haft glädjen att bygga några av dem. Från Sveriges högst belägna väg till bron som är länken ut i Europa.

På spaning efter ren

Flatruetvägen, Jämtland

Sveriges högst belägna allmänna väg förenar Funäsdalen med Ljungdalen och slingrar sig genom fjällkedjan längs den norska gränsen. Högsta punkten ligger 975 meter över havet och här är chansen stor att du både får se ren, älg och en och annan fjällräv.

2014 fick Skanska uppdraget att bygga broarna över Kojebäcken, Rutjärnsbäcken och Skärkan. De leder vägen över raviner, dalgångar och bäckar, och gör färden säkrare för både lokalbefolkningen och turister på väg till skidsemestern. Broarna har också stor betydelse för samernas rennäring och är kraftiga nog att klara de tunga plogbilarna som är i farten från oktober till maj.

Ska du prova på fjällvandring för första gången kan Flatruet vara den perfekta platsen, och vill du inte vandra – ta cykeln! Det är lätt att ta sig fram och turen bjuder på en fantastisk utsikt över fjälltopparna. Foto: Britta Ellénius

Läs mer på Ljungdalsfjällens turistbyrå

Museum i ny kostym

Nationalmuseum, Stockholm

2018 återinvigdes landets pampigaste museum efter en fem år lång ombyggnation. Det var den första stora renoveringen av Nationalmuseum sedan invigningen 1866 och målet var att återställa fastigheten till sitt ursprungliga utseende. Renoveringen omfattade bland annat nya publika ytor, höjning av golvet i ljusgårdarna, sänkning av golvet i källarplanet, installation av hissar och byte av samtliga tekniska installationer.

Att bygga om en kulturminnesmärkt nationalskatt, fylld av ovärderliga hantverksdetaljer och 700 000 konstföremål från 1500-talet och framåt, är ingen enkel sak. Skanskas hantverkare fick gå oerhört varsamt fram i varje steg av byggprocessen. En av de största förändringarna är ljusinsläppet. Tidigare täcktes fönstren över för att skydda konsten mot solljus. Nu sitter där i stället högteknologiska fönster som släpper in ljus utan att skada.
Foto: Unsplash

Läs mer om renoveringen av Nationalmuseum

Stationshus med anor

Vännäs station, Västerbotten

Tre mil väster om Umeå ligger Vännäs järnvägsstation som har ett ovanligt vackert stationshus från 1891. Arkitekten siktade på en fornnordisk stil och gick loss på drakhuvuden, svarvade träkolonner och snickeridetaljer. När stationen behövde restaureras fick Skanska i uppdrag att höja och bygga om plattformen, samt montera det restaurerade, kulturminnesmärkta plattformstaket.

Lite kuriosa. Kanske har du hört om det koreanska par som 1993 försökte köpa en tågbiljett från Stockholm till Venedig (Venice), men hamnade i Vännäs? Det bästa med historien är att den är sann. Västerbottens Kuriren intervjuade paret som var mycket förbryllade.
Foto: Sofia Tjärnström, Vännäs kommun

Pillans backe och andra utflyktsmål

Brant skogsbacke med pojke som cyklar nerför.
1 av 5 Yxbacken, Norrköping I Norrköping ligger slalombacken som fostrat guldvinnare som Pernilla ”Pillan” Wiberg och paralympikern Ebba Årsjö. Yxbacken stänger dock inte bara för att snön smälter. På sommaren fylls branterna med downhillcyklar. Visste du att vi på Skanska hjälpt till att bevara den klassiska backen? Anläggningen var sliten och behövde byggas upp igen. Hösten 2020 hämtade vi 60 000 kubik jord, lera och grus från bygget av Kardonbanan, som sedan användes till att fylla ut ojämnheterna. Som slutkläm lades 18 000 kvadratmeter kokosmatta över massorna som erosionsskydd. Foto: Tim Foster
Interiör från en bastu med trälavar och ett stort fönster med utsikt över bebyggelse och fjällen.
2 av 5 Hotell Scandic Kiruna | Om du sitter i bastun har du inte bara en magnifik utsikt över berget Loussavaara – du spanar ut över en stad som befinner sig mitt inne i en historisk händelse som saknar motstycke i Sverige. I september 2022 inleddes flytten av omkring 3 000 bostäder och 450 000 kvadratmeter offentliga lokaler, som nu bildar ett nytt centrum tre kilometer från den gamla stadskärnan. Hotell Scandic Kiruna är stadens nya landmärke. Tretton våningar högt med en uppseendeväckande arkitektur inspirerad av Kebnekaise. Hotellet har dessutom Sveriges nordligaste skybar. Foto: Scandic
Bron över älv där bron delvis göms av låga moln.
3 av 5 Högakustenbron, Ångermanland | Det är en av landets mest ikoniska byggnadsverk och var när den stod klar en av världens längsta hängbroar med sina dryga 1,8 kilometer. Högakustenbron är också en av Sveriges högsta med pyloner som reser sig 182 meter över Ångermanälven. Bygget startade 1993, men var allt annat än enkelt då arbetet skedde i hårda vindar och snöfall. När bron nästan var klar inträffade en allvarlig olycka. En av pylonerna började brinna. En kranförare blev dagens hjälte när han snabbt satte hantverkarna i säkerhet med hjälp av sin lyftkran. Bron invigdes den 1 december 1997. Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling
Glasfasad med entré där det står Kulturhuset med  röda versaler.
4 av 5 Kulturhuset, Stockholm | Efter nära 50 års febril verksamhet var Kulturhuset i stort behov av upprustning och 2018 fick Skanska i uppdrag att förbättra inomhusmiljön. Ingen liten uppgift i ett hus vars totala yta uppgår till 72 000 kvadratmeter. Under den två år långa renoveringen byttes alla elledningar, ventilationstrummor och avlopp. Glödlamporna i arkitekten Peter Celsings unika armaturer ersattes av lysdioder och många av de gamla möblerna restaurerades. 2023 belönades renoveringen med Statens fastighetsverks arkitekturpris.
Skejtpark i grå betong med böljande runda former.
5 av 5 Åparken, Sundsvall | Skejtparken vid Selångersån i Sundsvall lockar dagligen omkring 500 besökare och är ett starkt bidrag till kommunens satsning på att aktivera barn och unga. Den böljande betongpoolen bäddar för bra rull utan minsta ojämnheter – det har vi på Skanska sett till, tillsammans med det kanadensiska företaget Beaver Concrete. I närheten finns kafé, basketplaner och sköna sittplatser vid ån.

Visste du att Skanska byggde Skara Sommarland som invigdes 1984?

Paradis vid fågelsjö

Naturum Tåkern, Östergötland

Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar där du kan få se både vassångare, skäggmes och rördrom. För att bevara Tåkerns höga naturvärden är sjön och de närmsta omgivningarna avsatta som naturreservat.

Runt sjön finns fyra besöksområden; Glänås, Hov, Svälinge och Väversund. I det största, Glänås, har Skanska byggt ett besöks- och informationscentrum ritat av Wingårdhs arkitekter. Tak och fasader är täckta med ett 280 millimeter tjockt skikt av vass utanpå ett isoleringsskikt på ytterligare 200 millimeter. Utmärkande för byggnaden är att den saknar räta vinklar och till stor del består av ett långt sluttande tak. I detta paradis för naturintresserade finns också vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och naturlekplats.
Foto: Stefan Åström

Se mer info på lansstyrelsen.se

Ö-turisternas sommarfavorit

Ölandsbron, Kalmarsund

Ingen annan bro förknippas mer med lata sommardagar och husvagnsmys än Ölandsbron, men visste du att det var ett av sin tids mest utmanande byggprojekt? Arbetet startade 1967 och en av de största utmaningarna var de hårda väderförhållandena. Isande vindar, kyla och storm, ihop med det salta östersjövattnet, påverkade grundläggningen och monteringen av brodelarna, men också säkerheten för Skånska Cementgjuteriets medarbetare.

Trots problem och förseningar lyckades det avancerade brobygget och Ölandsbron kunde invigas den 30 september 1972. Den var då Europas längsta bro och är fortfarande en av Sveriges viktigaste förbindelser med fastlandet.

Se arkivfilm om bygget

Länken ut i Europa

Öresundsbron, Skåne

Planerna att bygga en länk mellan Sverige och Danmark fanns redan på 1800-talet, men det tog 138 år innan idén skulle bli verklighet. Bygget påbörjades i oktober 1995 och fem år senare, i juli år 2000, stod den 7,8 kilometer långa Öresundsbron klar. En kul detalj är att Sverige och Danmark äger hälften var av bron. Som en symbolisk gest träffades kronprinsessan Victoria och kronprins Fredrik mitt på bron under invigningen för att klippa bandet ihop. Sedan dess har mer än 100 miljoner fordon färdats över de massiva betongfundamenten.
Läs mer om projektet Öresundsbron
Foto: Karl Hörnfeldt

Bro för ljusare nätter

Hisingsbron, Göteborg

Den 1 380 meter långa Hisingsbron är en så kallad lyftbro av stål och betong. Bron har en segelfri höjd på 12 meter som, när den öppnas, blir 28 meter. De fyra pylonerna har en höjd på 55 meter över vattenytan. Bron har dessutom ett avancerat ljussättningssystem som gör att den kan belysas vackert på natten. Den 9 maj 2021 öppnades Hisingsbron för gående, cyklister, bilar och bussar, medan stadens karaktäristiska spårvagnar börjar trafikera bron samma år i augusti.
Läs mer om projektet Hisingsbron

Mäktig vy över jättedamm

Trängslet, Dalarna

Dammen i Älvdalen är 125 meter hög och 900 meter lång, och ett av de största vattenmagasinen i Norden. På uppdrag av Fortum påbörjade Skanska 2019 en stor och komplicerad renovering av kraftverket som behövde rustas upp, för att klara moderna krav och förlänga livslängden. Vi har bland annat sprängt bort 200 000 kubikmeter berg, förbättrat vattenvägarna och byggt en tunnel i den befintliga dammen. Dessutom har vi byggt en trappa som vid höga flöden saktar ner vattnet och minskar risken för erosionsskador. Slutbesiktning sker sommaren 2024. Har du vägarna förbi, ta en kaffepaus och njut av en storslagen syn.
Läs mer i vår artikel Renovering av jättedamm i Älvdalen

Unika hällristningar

E6 i Tanum, Bohuslän

År 2013 fick Skanska i uppdrag av Trafikverket att bygga den 7,5 kilometer långa sträckan av E6 som sträcker sig mellan Pålen och Tanumshede. I arbetet ingick även att skydda djuren i området. Vi byggde passager för grodor och uttrar och skapade skydd för salamandrar. Men det som verkligen präglade projektet var de unika hällristningarna i Tanum, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Efter vägen byggde Skanska en rastplats med en promenadslinga som bland annat passerar gravar från järnålder och hällristningar från bronsåldern.
Läs mer om hällristningarna på vitlyckemuseum.se
Foto: Vitlycke museum

Historiska tillbakablickar

Sveriges vackraste motorväg

Vätterleden, Jönköping till Ödeshög

Det är en av landets högst belägna motorvägar, cirka 280 meter över havet, och anses också vara ”Sveriges vackraste motorväg”. När beslutet togs om att Vätterleden skulle byggas i början av 1950-talet tävlade byggföretagen om uppdraget. Skånska Cementgjuteriet vann kontraktet. Vägsträckan går längs med Vättern och i trakterna av Gränna reser den sig högt över sjön och bjuder på en magnifik utsikt. Bygget pågick mellan 1950 och 1970 och är du nyfiken på hur det gick till kan du se "Filmen om Vätterleden" på YouTube. Dokumentären är till stora delar baserad på vägingenjör Gösta Mellströms egna smalfilmer och innehåller även intervjuer med chefskontrollant Jöran von Platen och projektör Åke Pettersson.
Foto: Conny Rich/Jönköpings läns museum.

Prinsen först på nya vägen

Autostradan, Skåne

1952 var Lundavägen Sveriges mest trafikerade väg med 6 000 bilar per dygn. Man bestämde sig för att bygga en ny väg mellan Lund och Malmö, men inte vilken väg som helst. Den skulle bli ofattbara 22 meter bred, flerfilig och dras utanför samhällena. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många skåningar hade svårt att förstå behovet av en så stor väg mitt i jordbrukslandskapet. Den 11 kilometer långa motorvägen byggdes i betong och krävde en arbetsstyrka på 400 man. Den 8 september 1953 invigdes den nya autostradan och ingen mindre än Prins Bertil var den första att provköra sträckan. I dag heter vägen E22 och är Skånes mest trafikerade väg.
Foto: Erik Liljeroth/Nordiska museets arkiv
Se vår film om autostradabygget

Promenera i Garbos fotspår

Filmstaden Solna

Berättelsen om Filmstaden i Solna börjar på en strutsfarm. Produktionen av moderiktiga fjäderplymer börjar halta och 1912 går verksamheten i konkurs. Samtidigt blomstrar den svenska filmbranschen. 1919 hittar Svensk Bio den nedlagda strutsfarmen och resten är, som man brukar säga, historia. I dag är Filmstaden ett bostadsområde med en biograf där nostalgins vindar blåser extra starkt. Här har storheter som Greta Garbo, Selma Lagerlöf, Ingmar Bergman – ja alla som var någon i början av 1900-talet, jobbat och verkat. Sammanlagt spelades 400 svenska tv- och filmklassiker in på Filmstaden. Bostäderna som byggdes av Skanska stod klara 2008 och de som bor i området lever bokstavligen mitt i filmhistorien.
Foto: Filmstaden Kultur
Läs mer om filmhistorien i Råsunda

Låga broar över vattnet, i bakgrunden syns stadens siluett med olika byggnader.
1 av 8 Stockholms nyaste turistattraktion är Vattentorget som binder samman Slussen med Gamla stan.
Stadsbilbioteket interiör rund vägg med böcker och besökar Foto Alexandre van  Thuan Unsplash
2 av 8 Renoveringen av Stadsbiblioteket i Stockholm har gjorts med största hänsyn till byggnadens historiska värde.
Exteriört har byggnaden en dubbel glasfasad.  Foto Felix Gerlach
3 av 8 Växjö station och består av en stor mängd trä, har solceller över hela takytan och dagsljusinsläpp som ger en bra inomhusmiljö.
Natrium Göteborg siluett av byggnaden mot himmel med skog i förgrunden
4 av 8 Den 32 000 kvadratmeter stora labb- och forskningsbygganden Natrium i Göteborg består av två huskroppar som binds samman av ett atrium.
Kontorshus på en kaj med vatten framför. Bakom syns en högre byggnad avteckna sig not en rosa-gul himmel. get på Universitetsholmen i Malmö och är konstruerat med människans välmående i fokus.
5 av 8 Under bygget av Epic i Malmö återvanns 77 195 PET-flaskor för att skapa en ljuddämpande duk bakom träpanelen i atriet.
Hög byggnad med lägre byggnader intill. Lummiga träd  vid sidan och  trafikled bakom byggnaden.
6 av 8 Högst upp i skyskrapan Sthlm 01 ligger Sjöstaden Skybar på 102 meters höjd med utsikt över Årstaviken och Stockholm.
Terrass i trä med gröna växter  utanför glasfasad. Utaikt över hustaken.
7 av 8 Utmärkande för Hyllie Terrass i Malmö är de gröna takterrasserna, som både ska skapa trivsel och förbättra den lokala luftkvaliteten.
Stenbelagd bred kaj med båtar som ligger intill.
8 av 8 Göteborgarna har fått en ny fin promenadväg efter renoveringen av Packhuskajen.

En filmresa genom Sverige

1 av 10 Häng med på vår resa genom Sverige
2 av 10 Hotell Kiruna
3 av 10 Flatruetvägen, Jämtland
4 av 10 Trängslet, Älvdalen
5 av 10 Nationalmuseum, Stockholm
6 av 10 Sevärda kontorsbyggnader i Malmö, Göteborg och Stockholm
7 av 10 Naturum Tåkern, Östergötland
8 av 10 Packhuskajen, Göteborg
9 av 10 Ölandsbron
10 av 10 Autostradan Malmö - Lund