c

Olyckan som blev till lärande för livet

Temat för årets Safety Week ligger Skanskas projektchef Katarina Holmqvist nära om hjärtat. Hon vet hur snabbt en situation kan förändras på byggarbetsplatsen, och hur viktigt det är att dra lärdomar – även när det värsta händer.

Katarina Holmqvist har jobbat halva sitt liv på Skanska, och en anledning till att hon blivit kvar är företagets stora fokus på hälsa och säkerhet. Hon kommer från en byggarbetarsläkt, med en pappa som var snickare, och är uppvuxen med både de glädjeämnen och risker som kommer med jobbet.

– Jag älskar den här branschen, men har alltid vetat hur avgörande säkerhetsarbetet är. Jag var bara 8 år när pappa ramlade från en fasadställning och föll tre våningar. Han hade änglavakt, men alla har inte lika stor tur, säger Katarina som är inne på sitt tjugofemte år i företaget.

Blir aldrig fullärd

Temat för Skanskas globala säkerhetsvecka är i år ”Lärande för livet”. Det handlar om att skapa en kultur på arbetsplatsen där alla kan och vill lära av varandra och de olika situationer som dyker upp.

– Trots att jag jobbat länge inser jag att jag aldrig kommer bli fullärd och det tror jag är viktigt. Att vara öppen för det. Det kommer hela tiden nya hjälpmedel som underlättar vårt arbete, och nya utmaningar och lösningar att ta till sig.

I sin roll som projektchef sätter Katarina alltid säkerheten först, med devisen ”det finns inga genvägar” som mantra, men en händelse har bidragit extra mycket till hennes starka engagemang.

Föll från taket

2008 jobbade Katarina i ett projekt inne i Stockholm city. Uppdraget var att bygga tre våningar ovanpå ett befintligt hus och just den här dagen skulle översta takplanet lyftas på.

– Det var trångt på arbetsplatsen och många aktiviteter som var beroende av lyftkran. För att hinna med fortsatte vår underentreprenör jobbet på kvällen, berättar Katarina.

Taket kom på plats utan incidenter, men när det var dags för det allra sista momentet, en presenning som skulle dras över som regnskydd, hade medarbetaren knäppt av sig säkerhetsselen – och föll ett helt våningsplan.

– Jag minns att jag blev helt kall när samtalet kom från produktionschefen. Min första instinkt var att kasta mig ur sängen och åka in, men det var mitt i natten. Vi bestämde att han skulle åka till projektet och att jag skulle ta över och informera teamet och kunden nästa dag.

Efterspel i flera led

Kollegan klarade sig med ett par brutna revben och ett brutet nyckelben, och kunde komma tillbaka till arbetet efter en tids konvalescens. Ändå satte händelsen djupa spår hos Katarina.

– I första skedet handlar förstås allt om medarbetaren som drabbats, men varje tillbud och olycka har också ett efterspel. Nu fick vi stänga hela arbetsplatsen för att kunna uppdatera riskinventeringen, göra säkerhetskontroller och ta reda på vad vi kunnat göra annorlunda. Ett felbeslut i stunden kan med andra ord få långtgående konsekvenser som påverkar både projektet, medarbetarna och kunden, konstaterar Katarina.

I det här fallet fick Skanska också kritik för att det hann gå åtta timmar innan kunden informerades om vad som hänt.

– Vi valde att vänta för att inte störa mitt i natten, men jag inser i dag att det var fel. Om det någon gång händer igen kommer jag att ringa alla ansvariga oavsett tidpunkt.

Inget kostar mer än en olycka

Efter olyckan har Katarina stärkts i sin övertygelse om att satsningar på hälsa och säkerhet lönar sig i längden, både för de enskilda medarbetarna och ekonomin i projekten.

– Det är lätt att tänka att det kostar pengar att gör den där extra säkerhetschecken eller stoppa arbetet om man är osäker, men inget är dyrare än ett produktionsstopp som sker på grund av en olycka. I värsta fall handlar det om liv.

Vad har du lärt dig av den här händelsen?
– Att titta extra på de här ögonblicken då det är lätt att släppa fokus. Det kan vara i slutet av dagen, sista veckan inför semestern eller precis efter juluppehållet. Då kan det vara bra att påminna om skyddsutrustningen, gå igenom arbetsberedningarna och göra extrakontroller av arbetsplatsen.

Vad betyder Safety Week-temat ”Lärande för livet” för dig?
– Att vi måste vara öppna för att vi kan lära oss något av alla vi möter, oavsett om du är yrkesmedarbetare, tjänsteman eller hög chef. När vi är lyhörda för de som är experter inom sitt område och verkligen lyssnar på varandra, det är först då vi kan ta in alla risker som finns på arbetsplatsen.

Senast uppdaterad: 2024-04-19

Rekommenderad läsning