Bygg din framtid

Skanskas lärlingsprogram för kvinnor

Är du nyfiken på bygg- och anläggningsbranschen och intresserad av att arbeta som snickare eller anläggare så har du kommit rätt.

Vill du ha ett aktivt och skapande arbete samtidigt som du får en betald yrkesutbildning inom bygg- och anläggningsbranschen?

Du som är nyfiken på att utveckla din potential och modig nog att byta yrkesbana har nu chans att bygga din nya framtid tillsammans med oss – och få betald yrkesutbildning och lön från dag ett.

Lärlingstiden består av två delar: praktisk erfarenhet och teoretiska studier. Efter två veckors övergripande introduktion får du under nära handledning av en erfaren kollega växa in i din nya yrkesroll. Dina teoristudier bedriver du parallellt med ditt praktiska arbete i produktionen. Räkna med att du kommer behöva lägga tid utanför arbetstid på dina studier.

Tillsammans med dig vill vi tänka nytt och se saker ur nya perspektiv. Därför vill vi inspirera fler kvinnor att söka sig till Skanska. Vi vill ge dig utan erfarenhet från branschen en möjlighet att utvecklas i ett praktiskt yrke hos oss. För vi vet att vi behöver det, att branschen blir bättre av det och att vi på så vis kan bygga ett bättre samhälle.

Det här får du:

  • Betald yrkesutbildning
  • Lön från dag ett
  • Yrkesbevis efter drygt fyra år

I mina händer blir ritningar till verklighet

Möt Kim Ekholm som vågade satsa och lämna kontorsarbetet för att bryta ny mark som snickarlärling på Skanska.

Ansökan är stängd 

Ansökan för 2024 omgång av Skanskas lärlingsprogram är nu stängd men håll ögonen öppna inför kommande omgångar. Förutom vårt lärlingsprogram för kvinnor har du även möjligheten att söka tjänster hos oss som traditionell lärling. Lediga lärlingsplatser hittar du bland våra lediga jobb. Har vi ingen lärlingsplatsplats tillgänglig kan du lägga in en jobbprenumeration för att få ett mail när lediga tjänster publiceras. Notera att vi inte tar emot ansökningar via mejl, så vänta in tills dess att vi annonserar nästa gång. 

Jag vill skapa en jobbprenumeration

Välkommen på vår digitala informationsträff!

Den 3 april 2024 bjuder vi in till en digital informationsträff där du kommer möta Johan Lundström, utbildningsansvarig för Lärlingsprogrammet för kvinnor, som berättar om programmets upplägg och tiden som lärling. Du kommer även möta tidigare deltagare och numera yrkesmedarbetare på Skanska, som delar med sig av sina erfarenheter som lärling och att vara kvinna i byggbranschen. Moderator för träffen är Helena Corneliusson, employer branding specialist med inriktning på våra yrkesmedarbetare.

En aktiv vardag

En anläggare eller snickares arbetstider är oftast från kl. 07.00-16.00 och ingen dag är den andre lik; arbetsuppgifterna kan variera från dag till dag. Ibland arbetar du utomhus, ibland inomhus under rådande väderförhållanden så räkna därför med att arbetet ibland kan vara kallt, smutsigt, mörkt och blött.

Som anläggare eller snickare får du vara aktiv och ofta arbeta med praktisk problemlösning. Du arbetar självständigt men alltid som en del av ett team. Vi strävar efter att du ska få prova på så mycket som möjligt under din lärlingsperiod.

Kvinnor i byggbranschen

Vi på Skanska och byggbranschen i stort behöver fler kvinnor. Fördomar och förutfattade meningar kan vara ett hinder för att få kvinnor att våga välja dessa yrkesroller. I avsnittet av Skanskapodden pratar vi med Mia Hasse, snickarlärling och Matilda Johnsson, produktionschef, om hur det verkligen är att vara kvinna inom bygg.

Lyssna här via Spotify: Skanskapodden – Kvinnor i byggbranschen

Svar på våra vanligaste frågor

När pågår ansökningsperioden?
När pågår ansökningsperioden?

Ansökan öppnar den 1 mars 2024 och stänger den 15 april 2024.

Får jag skicka in mer än en ansökan?
Får jag skicka in mer än en ansökan?

Nej, vi kan tyvärr bara ta emot en ansökan per kandidat.

Måste man ha erfarenhet från byggbranschen för att ansöka?
Måste man ha erfarenhet från byggbranschen för att ansöka?

Nej, vi ställer inga som helst krav på tidigare erfarenhet från vår bransch. Tvärtom så riktar sig programmet till dig som helt vill byta yrkesbana och som vill arbeta med snickare eller anläggningsarbetare.

Finns det någon övre åldersgräns?
Finns det någon övre åldersgräns?

Nej, alla som identifierar som kvinna och som är minst 18 år är välkomna att ansöka. 

Hur ser antagningsprocessen ut?
Hur ser antagningsprocessen ut?

Du söker antingen till en plats som snickare/träarbetare eller till väg- och anläggningsarbetare via annonserna på vår hemsida.  Vi vill gärna att du bifogar ditt CV och du kommer bli ombedd att svara på några skriftliga frågor. Exempelvis varför du är intresserad av branschen och varför du vill vara med i vår satsning.

Efter att ansökningstiden har gått ut gör vi ett första urval. De som väljs ut blir kallade till en digital intervju. Går du vidare efter den digitala intervjun är nästa steg en personlig intervju som sker på ett av våra bygg-eller anläggningsprojekt. Där träffar du framtida kollegor och handledare. Sista steget för de som sedan går vidare är en referenstagning och sedan ett slutgiltigt besked. Alla som söker kommer få besked kring sin ansökan.

När får man veta om man blivit antagen?
När får man veta om man blivit antagen?

Du får svar senast i juni 2024. Du kommer få återkoppling gällande din ansökan oavsett om du blir erbjuden en lärlingsplats eller ej.  

När startar programmet?
När startar programmet?

Programmet startar med introduktionsdagar den 2 september 2024. Introduktionsdagarna sträcker sig över två veckor och under denna tid varvas teori med praktiska övningar. När introduktionsdagarna är över påbörjar du din lärlingsperiod på den placeringsort du sökt dig till. Skanska står för eventuella logi- och resekostnader i samband med introduktionsveckorna. 

Hur lång är lärlingsutbildningen?
Hur lång är lärlingsutbildningen?

Utbildningen är ca 4 år och består av två delar; du ska först genomgå en grundutbildning som pågår under 12 månader och består av både teoretiska och praktiska moment. Den teoretiska delen genomförs genom självstudier på fritiden och den praktiska delen genomförs på plats ute på något av våra bygg- och anläggningsprojekt och under handledning. Därefter börjar kvalificeringstiden som sträcker sig över 36 månader. När du kommit upp i 36 arbetade månader får du ditt yrkesbevis. Du fortsätter din anställning hos oss även efter att du är klar med lärlingsprogrammet.

Var kommer jag bli placerad under min lärlingstid?
Var kommer jag bli placerad under min lärlingstid?

Du kommer bli placerad på ett bygg- eller anläggningsprojekt någonstans inom det geografiska distrikt du sökt dig till. Projektets storlek avgör hur länge du stannar på projektet innan du går vidare till nästa.

Vad kan jag förvänta mig för lön?
Vad kan jag förvänta mig för lön?

När du är färdigutbildad kan du förvänta dig en lön på drygt 38 000kr i månaden (beroende på yrkeskategori och placeringsort) inräknat ev. tillägg som är rörliga enligt 2023-års lönesättning. Viktigt att komma ihåg är att du går in på 70% av din lön och sedan får du stegvis mer i lön i takt med att du kommer upp i fler arbetade månader. När du efter grundutbildningstiden kommit upp i 36 arbetade månader utgår 100% av din lön. Det är också då du får ditt yrkesbevis.

Arbetsuppgifter som väg- och anläggningsarbetare
Arbetsuppgifter som väg- och anläggningsarbetare

Exempel på arbetsuppgifter kan vara:

  • läsa ritningar
  • vältkörning
  • plattläggning
  • justering av grus- och markytor
  • utläggning och planering av matjord
Arbetsuppgifter som snickare
Arbetsuppgifter som snickare

Exempel på arbetsuppgifter kan vara:

  • sätta upp gipsskivor eller panel
  • sätta reglar, tak och golv
  • montera dörrar och fönster
  • bygga formar för gjutning av betong

Välj ett företag som bygger för en hållbar framtid

För oss på Skanska är det enkelt. Vårt löfte är att bygga ett bättre samhälle. Ett samhälle som är miljömässigt och socialt hållbart.

Det vi utvecklar, bygger och tillverkar ska bära samhället in i framtiden. Därför behöver vi ta oss an framtidens utmaningar idag. Tillsammans med våra medarbetare, kunder och leverantörer och vill vi leda vår bransch mot en hållbar utveckling.

Vi har branschens mest ambitiösa klimatmålsättning eftersom den innefattar hela vår värdekedja, från tillverkning av byggmaterial till kundernas användning av byggnadsverket. Vi ska ha en klimatneutral värdekedja senast 2045. För att vi vill det, världen behöver det och kunderna efterfrågar det. Det är bland annat så vi bygger ett bättre samhälle.

Läs mer om Skanskas hållbarhetsarbete

 

Öppna
Stäng

Hör av dig med dina frågor

Vi berättar gärna mer om Skanskas lärlingsprogram för kvinnor