c

Slottsskogens ishall, Göteborg

  • Skanskas fick i uppdrag att ansvara för bygget av en ny ishall i Slottskogen.
  • Hallen, som är ritad av Tengbom arkitektkontor, är utformad för att smälta in i omgivningen.
  • I uppdraget ingick att bygga en hall med en publikkapacitet för cirka 400 personer och med moderna omklädningsrum, förråd och café.
  • Ishallens stomme och tak är byggda av limträbågar och limträpelare vilket är ett förnybart byggmaterial
  • Intill ishallen ligger Friidrottens hus, Slottsskogsvallen och GAK-hallen. Detta ställde extra höga krav på säkerhetsarbetet.

En inbjudande ishall med god tillgänglighet

Slottskogsrinken i Göteborg var ursprungligen en uterink som byggdes om till en inomhushall 1973. Hallen var dock uttjänt och saknade omklädningsrum, förråd och café. Föreningarna som använde hallen behövde därför en modern och ny ishall.

2022 fick Skanska i uppdrag av Higab att som totalentreprenör ansvara för bygget av en ny ishall. I uppdraget ingick att bygga en hall med en publikkapacitet för cirka 400 personer och med moderna omklädningsrum, förråd och café.

Uppfördes på samma plats

Hallen, som är ritad av Tengbom arkitektkontor, är utformad för att smälta in i omgivningen. Anläggningen uppfördes på samma plats som den gamla då läget var bra och det innebar en låg påverkan på naturen och omgivningen.

Hänsyn till ekar och bokar

I juni 2022 påbörjades rivningen av den befintliga hallen. Rivningen tog något längre tid än planerat då vi behövde ta hänsyn till äldre ekar och bokar på området som inte fick tas bort.

För att spara träden och värna om rötterna behövde vi slå en berlinerspont längs med kullen där träden härbärgerar.

En utmaning med många klimatzoner

I en ishall bör temperaturen vid rinken ligga på sex grader, och sedan några grader varmare på läktaren. Även cafédelen och omklädningsrummen ska ha en annan temperatur.

Att bygga för så många klimatzoner är en utmaning då risken finns att fukt kan ledas i väggarna när temperaturen ute är mycket högre än den inne. För att minimera fuktriskerna anlitade projektet en konsult som var specialist på fuktvandringar och kunde ge råd kring de bästa lösningarna.

Stomme och tak i limträ

I projektet har vi strävat efter att minska koldioxidutsläppen och har arbetat utifrån Miljöbyggnad silver. Silvernivå kräver att byggnaden följer mer än bara lagkrav. Bland annat måste solskydd, ljudmiljö och ventilation vara mycket bättre.

Ishallens stomme och tak är byggda av limträbågar och limträpelare vilket är ett förnybart byggmaterial. För att minska koldioxidutsläppen så har vi använt betong med lägre klimatpåverkan och klimatkompenserad armering.

Vi minskade på cellplasten i bottenplattan jämfört med vad som efterfrågades i förfrågningsunderlaget. Dessutom har glasull använts som takisolering, istället för stenisolering som oftast används och belastar klimatet mer.

Det som kanske är mest synligt för besökarna är de solceller som har installerats på taket.

Höga krav på säkerhetsarbetet

Intill ishallen ligger Friidrottens hus, Slottsskogsvallen och GAK-hallen. Detta ställde extra höga krav på säkerhetsarbetet. Vi behövde ta hänsyn till skolklasser som befann sig i området och daglig friidrottsverksamhet.

Invigdes lagom till junior-VM

Den 15 dec 2023 slutbesiktades Slottsskogens ishall, lagom till junior-VM i ishockey som startade den 26 december.

Idag erbjuder hallen fina möjligheter för tävlingsverksamhet och andra publika evenemang. Barn och ungdomar som är engagerade i konståkning, teamåkning, ishockey och parasporter på is har nu en anläggning med bättre tillgänglighet och omklädningsrum i samma byggnad.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading