Bussdepå möjliggör utveckling av kollektivtrafiken
Västra Götaland växer och Västtrafik har som mål att fördubbla kollektivtrafiken till 2025. En utvecklad kollektivtrafik är en del av utvecklingen mot en mer hållbar stad och för att lyckas med det finns ett behov av fler bussdepåer.
Skanska har därför fått i uppdrag att bygga bussdepå Järnbrott. Depån blir cirka 50 000 kvadratmeter stor och själva byggnaden ungefär 6 000 kvadratmeter.
Byggs för en eldriven bussflotta
Bussdepå Järnbrott byggs för en eldriven bussflotta och kommer ha plats för omkring 100 bussar. Skanska har fått uppdraget av Västfastigheter och Västtrafik kommer bli hyresgäst.
Projektet består av en byggnad som är placerad mitt på fastigheten som inrymmer städ- och tvätthall, en verkstad med tio platser, kontor för trafikledning samt omklädningsrum och personalutrymmen för förare och verkstadspersonal.
På utsidan kommer parkering och laddning av bussar ske på anvisade uppställningsplatser.
Studiebesök i Stockholm
Att hitta en gemensam bild för projektet var viktigt. Tillsammans med beställaren åkte en projektgrupp till Stockholm för att besöka några av de många bussdepåer som Skanska byggt där.
Studiebesöken blev väldigt lyckade och vi kunde ta med oss inspiration och idéer inför utvecklingen av bussdepå Järnbrott.
Startade i januari 2023
Projektet startade i januari 2023. Området där bussdepån byggs är i en tillväxtfas och intill vår arbetsplats finns andra intilliggande entreprenader som vi behöver ta hänsyn till.
Bussdepå ligger också i anslutning till en F-9 skola, vilket har ställt extra krav på säkerheten mot tredje man. Utöver ett skalskydd runt arbetsplatsen har vi kontrollerat alla in- och utfarter extra noga och sett över så det inte finns några dolda hörn.
Under våren 2024 kommer eleverna på skolan bjudas in till arbetsplatsen så de kan se vad som händer bakom staketen. Till höstterminen kommer vi tillsammans med barnen sätta planteringar på området mellan bussdepån och skolan.
Åtgärder för att reducera klimatavtrycken
Tillsammans med Västfastigheter har vi gjort en hel del åtgärder för att reducera projektets klimatavtryck. På platsen där bussdepån byggs stod tidigare än äldre byggnad som revs. Istället för att köra materialet till deponi användes betongresterna som återfyllning.
I både platsgjutna konstruktioner och i prefab-stommen har vi använt betong med lägre klimatpåverkan. Även den valda armeringen och VA-material har ett lägre koldioxidutsläpp än standard. Cellplasten vi använder är återvunnen. Asfalten på depån har även den lägre klimatpåverkan.
Utökad solcellsanläggning
När bussdepån står färdig kommer en utökad solcellsanläggning årligen producera omkring 300 000 kilowattimmar.
Bussarna städas och tvättas dagligen. Tvättanläggningen är ett slutet system där man cirkulerar tvättvattnet genom en reningsanläggning och cirka 80 procent av vattnet återanvänds. För att minimera användningen av mängden tappvatten så har projektet investerat i en regnvattentank och samlar dagvatten från taket för att använda i tvättprocessen.
Bussdepån planeras stå färdig och överlämnas innan sommaren 2025.