EU:s första elektrifierade byggarbetsplats
Vid Ottfjället i Östersund har Skanska byggt en ny förskola med högt ställda krav gällande utsläpp. Förskolan är byggd enligt Skanskas ABCD-koncept som innebär en flexibel och kostnadseffektiv förskolelösning. Förskolan är yteffektiv och har ett extra stort fokus på hållbarhet.
ABCD-konceptet har en hög prefabriceringsgrad vilket gör det möjligt att korta den normala byggprocessen. ABCD-förskolorna finns i fyra olika storlekar, för fyra till åtta avdelningar och med en till två våningar. Storfjällets förskola (tidigare Ottfjällets förskola) är modell D.2, vår största tvåplansförskola.
Möjligt med tillval och ändringar
Förskolan inrymmer åtta avdelningar och entréerna är centralt placerade tillsammans med gemensamhetsutrymmen och kök. På övervåningen finns en stor lekyta med en ljusgård där ljuset följer trappan till nedervåningen.
Även om förskolan byggts enligt ett färdigt koncept hade Östersunds kommun möjlighet att göra tillval och ändringar som frångick grundkonceptet. Storfjällets förskola fick till exempel mer fjälliknande fasader som passar in i den omgivande miljön.
ABCD-konceptet har en utarbetad arbetsprocess med tydliga produktionstider. Vid Storfjället påbörjades arbetet i juni 2023 och förskolan stod färdig i slutet av 2024.
Byggd med eldrivna maskiner
Storfjällets förskola byggdes med eldrivna maskiner och är EU:s första elektrifierade byggarbetsplats. Projektet drevs genom ett samarbete mellan Östersund kommun, Skanska, Fossilfritt Sverige och Volvo Construction Equipment.
Cirka 95 procent av arbetsmaskinerna som användes på arbetsplatsen var elektrifierade. I projektet fanns bland annat en 23-tons Volvo EC230 elektrisk grävmaskin, L25 elektrisk kompakt hjullastare från Volvo CE, elektrisk betong/spackel pump samt elektrisk tornkran.
I slutet av 2024 gick projektet i mål och presenterade ett bättre resultat än vad som estimerades i förstudien. Före byggstart beräknades den totala elförbrukningen till 325 000 kWh. Resultatet blev 215 785 kWh.