Möt framtiden i Nordens högsta kontorshus
Citygate är ett nytt landmärke i Göteborg. Högst upp i huset kan du blicka ut över hamninloppet, Vinga fyr och hela Göteborg. Med sina 36 våningar och 144 meter är byggnaden Nordens högsta kontorshus.
Välkomnande och öppen mötesplats
Arkitekturen har den danska byrån Henning Larsen Architects stått för.
Att skapa en mänsklig skala i stora byggnader är en utmaning. Glaspartierna i bottenvåningarna öppnar upp huset. Entréplanet med kafé och restaurang är öppna för allmänheten vilket skapar liv och rörelse i kvarteret.
- Öppenhet genomsyrar huset. Det gäller allt från arkitektur och verksamheter till att välkomna engagemang, tankar och idéer, säger Per Hanson, projektchef, Skanska Fastigheter Göteborg.
Att bygga högt innebär ett ansvar och vi som utvecklat Citygate vill att byggnaden ska kännas tillgängligt för hyresgästerna, där verksamheter och kompetenser möts och samlas. Fabrikstorget välkomnar och skapar en trygg plats att äta sin lunch på, möta grannar i kvarteret och njuta av solen.
Ett hus utöver det vanliga
Citygate har en bred bas med tio våningar som bland annat inrymmer husets egna co-working, konferensvåning, entré med husets gemensamma reception, restaurang, café och hyresgästernas terrass. Här finns kontorsplan på upp till 2 600 kvadratmeter. Det 25 våningar höga tornet har 800 kvadratmeter per våningsplan som går att dela.
Huset ligger centralt i Gårda precis vid Ullevi, direkt i anslutning till E6 och E20. Hit tar man sig enkelt med bil, cykel eller kollektivtrafik.
Vi började bygga Citygate i slutet av 2018 och välkomnade de första hyresgästerna sommaren 2022.
Höga byggnader kräver mer
Ett högt hus kräver ett noggrant förarbete. Inom Skanska finns samlad erfarenhet och global kompetens som vi har vi dragit nytta av i projektet. Till exempel har vi involverat våra kollegor i England under projekteringen med sina erfarenheter av den här typen av omfattande projekt.
Den berömda Göteborgsleran har inneburit en utmaning och blir extra stor när det handlar om ett så högt hus. Våra konstruktörer inom geoteknik gjorde noggranna beräkningar. Berget ligger 60 meter ner och vi använder 37 000 meter pålar för att skapa en stabil grund. En grundplatta som är tre meter tjock har gjutits under det höga tornet. Skanska genomförde själva både markarbeten, grundläggning och byggnationen av huset.
Citygate i 3D
När man startat kan det vara svårt att få en känsla för hur en så här stor byggnad blir. Därför använde vi oss av 3D-visualisering som innebär att det går att stå på olika ställen och betrakta huset. Denna metod har varit särskilt värdefull när vi har jobbat med den inkluderande känslan i torgmiljöer och entréplan.
Säkerheten kommer först
Under byggprocessen hade vi fullt fokus på logistik och säkerhet. Citygate var en trång arbetsplats i svenska mått mätt.
Det är alltid en utmaning att bygga på höjden. Vi planerade alla arbetsmoment mycket noggrant och hade säkerhet som främsta fokus. De vertikala transporterna av material och medarbetare var också viktiga att tänka på. Allt för säkerheten både på arbetsplatsen och för de som rörde sig runt vårt projekt.
Digitala lösningar som håller i framtiden
Det tar tid att utveckla och bygga ett hus som Citygate och den digitala utvecklingen går snabbt framåt. Vi diskuterade hur vi kunde erbjuda hyresgästerna den senaste tekniken och innovativa lösningar. Allt ifrån laddningsstationer för elbilar som finns i garaget till smarta system för ventilation och klimat.
Hyresgästerna möter framtiden i Citygate samtidigt som de njuter av en fantastisk utsikt över centrala Göteborg.
Ett hus som bryr sig
Citygate har hela tiden haft ambitionen att vara ledande inom samtliga hållbarhetsområden. Det här är ett hus som tar ansvar och som berör många fler än ”bara” hyresgästerna.
- Citygate är ett hus som bryr sig om. Det är inkluderande och tar ett socialt ansvar för att bidra till en bättre vardag för människor, både i närområdet och på andra platser, säger Matilda Moberg, hållbarhetsansvarig, Skanska Fastigheter Göteborg.
En del av hållbarhetsarbetet innebar att man använde en viss del betong med lägre klimatpåverkan i grundkonstruktionen för att spara in på koldioxidutsläppen. Tack vare detta sparade projektet cirka 250 ton CO2. Genom att man använde armering med lägre klimatpåverkan och återvunnen aluminium sparade man in ytterligare cirka 600 ton CO2.
Hälsosamma arbetsplatser
I Citygate sätter vi människors hälsa och välmående i centrum. Målet är arbetsplatser där människor trivs, mår bra och får möjlighet att prestera sitt allra bästa. För ditt välmående och utifrån en LEED och WELL certifiering har vi valt att fokusera på platser för återhämtning, uppmuntra till rörelse samt bygga in system som främjar välbefinnande.
Det innebär att vi uppfyller en mängd olika kriterier som handlar om bland annat hållbart byggande och förädling av ett område. Med Citygate förvandlas en tidigare bensinstation yta till en attraktiv mötesplats. LEED-certifieringen handlar även om att skapa förutsättningar för husets hyresgäster att leva hållbart. Ett exempel som bidrar till detta är det stora och ljusa cykelhotellet i entréplan med plats för cirka 500 cyklar. Här finns omklädningsrum, laddplatser för cyklar och verkstad med spolplatta.
Flera inkluderande samarbetsprojekt
Citygate är inte bara ett nytt landmärke i staden. Under hela byggtiden satsade Skanska tillsammans med Göteborgs Stad på olika insatser som syftade till att inkludera unga vuxna.
Med Citygate har vi byggt ett kontorshus som visar att vi bryr oss och tar ansvar, och där vi vill visa vägen mot verklig hållbarhet. Citygate hare en agenda som syftar till att göra Göteborg till en bättre och mer jämlik stad. När vi på Skanska började planera arbetet med Citygate utvecklade vi tillsammans med staden en omfattande hållbarhetsplan, både kopplad till själva projektet och för samhället i övrigt. Idag driver vi en rad projekt med ambitionen att motverka utanförskap bland unga vuxna.
Hyresgästerna i huset erbjuds att enkelt kunna var med i samarbetsprojektet.