Har du sett alla de klassiska sevärdheterna? Gör en annorlunda Sverigeresa i sommar. Ta en tur genom Skanskas 130-åriga historia till några av landets mest storslagna byggnadsverk och broar.
Sverigeresa med klassiska sevärdheter
Sverigeresan
Skanska har sedan företaget bildades 1887 byggt några av de mest ikoniska och betydelsefulla vägarna, broarna och byggnaderna vi har i Sverige. Om du som många andra svenskar siktar på hemester i sommar, varför inte göra en alternativ tur genom landet? Vet du till exempel var landets första betongbro ligger? Eller hur det gick till när Sverige fick sin första motorväg? Här är våra tips på hur du bäst reser genom bygghistorien.
Stationen för alla som kommit fel
Vännäs station, Västerbotten
Tre mil väster om Umeå ligger Vännäs järnvägsstation som har ett ovanligt vackert stationshus från 1891. Arkitekten siktade på en fornnordisk stil och gick loss på drakhuvuden, svarvade träkolonner och snickeridetaljer. När stationen behövde restaureras fick Skanska i uppdrag att höja och bygga om plattformen, samt montera det restaurerade, kulturminnesmärkta plattformstaket. I oktober 2021 firar Vännäs station 130 års jubileum!
Lite kuriosa: Kanske har du hört om det koreanska par som 1993 försökte köpa en tågbiljett från Stockholm till Venedig (Venice), men hamnade i Vännäs? Det bästa med historien är att den är sann. Västerbottens Kuriren intervjuade paret som var mycket förbryllade.
Foto Sofia Tjärnström, Vännäs kommun
Vid fåglarnas sjö
Naturum Tåkern, Östergötland
Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar där du kan få se både vassångare, skäggmes och rördrom. Runt sjön finns fyra besöksområden; Glänås, Hov, Svälinge och Väversund. I det största, Glänås, har Skanska byggt ett besöks- och informationscentrum ritat av Wingårdhs arkitekter. Tak och fasader är täckta med ett 280 millimeter tjockt skikt av vass utanpå ett isoleringsskikt på ytterligare 200 millimeter. Utmärkande för byggnaden är att den saknar räta vinklar och till stor del består av ett långt sluttande tak.
I detta paradis för naturintresserade finns också vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och naturlekplats.
Se program och öppettider på lansstyrelsen.se
Foto Jenny Carlsson
Stockholms stolthet i nygammal kostym
Nationalmuseum, Stockholm
2018 återinvigdes landets pampigaste museum efter en fem år lång ombyggnation. Det var den första stora renoveringen av Nationalmuseum sedan invigningen 1866 och målet var att återställa fastigheten till sitt ursprungliga utseende.
Att bygga om en kulturminnesmärkt nationalskatt, fylld av ovärderliga hantverksdetaljer och 700 000 konstföremål från 1500-talet och framåt, är ingen enkel sak. Skanskas hantverkare fick gå oerhört varsamt fram i varje steg av byggprocessen. En av de största förändringarna är ljusinsläppet. Tidigare täcktes fönstren över för att skydda konsten mot solljus. Nu sitter där i stället högteknologiska fönster som släpper in ljus utan att skada.
Läs mer om projektet
Ny bro för ljusare nätter
Hisingsbron, Göteborg
Göteborg har fått en ny länk mellan fastlandet och Hisingen. Den 1 380 meter långa Hisingsbron är en så kallad lyftbro av stål och betong. Bron har en segelfri höjd på 12 meter som, när den öppnas, blir 28 meter. De fyra pylonerna har en höjd på 55 meter över vattenytan. Bron har dessutom ett avancerat ljussättningssystem som gör att den kan belysas vackert på natten.
Den 9 maj 2021 öppnades Hisingsbron för gående, cyklister, bilar och bussar, medan stadens karaktäristiska spårvagnar börjar trafikera bron i mitten av augusti.
Läs mer om projektet