Skanskas Bostadsrapport visar att det absolut viktigaste för människor är att bostaden ligger i ett tryggt område. Även hållbarhet är viktigt; sex av tio tycker att det är viktigt att bo i en bostad som är byggd med lägre klimatpåverkan, när de blickar framåt. Kommunpolitiker i landets 20 största kommuner är inne på samma linje när nya bostadsområden planeras.
Skanskas undersökning omfattar 2 300 personer runt om i landet. När de rankar vad som är viktigast i deras framtida bostad säger 74 procent av de svarande att den ska ligga i ett tryggt område (en ökning från 68 procent i senaste rapporten 2020). Trygghet är viktigare för kvinnor än män. Det som skulle bidra till att människor känner sig tryggare i sitt bostadsområde är gemenskap med grannar, bra belysning och att området är levande under dygnets alla timmar. Därefter kommer ökad polisiär närvaro, följt av övervakningskameror.
Tryggheten rankas även högt av kommunpolitiker. Här finns dock tydliga ideologiska skillnader. 47 procent av M+KD+L+SD tycker att tryggheten är viktigast, medan 14 procent av V+S+C+MP uppger detsamma.
Att bygga med lägre klimatpåverkan är viktigt
Många kan tänka sig att köpa en miljöcertifierad bostad som är byggd med lägre klimatpåverkan, men det behövs incitament. 63 procent svarar att lägre avgift skulle kunna få dem att ta steget, och 50 procent skulle flytta till en miljöcertifierad bostad om de fick bättre bolånevillkor. Sju av tio kan betala extra för solceller och hälften skulle sälja bilen om det finns bilpool i anslutning till bostaden.
– Jag tror att vi, tillsammans med politiker och andra aktörer, behöver hitta incitamenten som får fler att välja miljöcertifierade bostäder som är byggda med lägre klimatpåverkan. Vi behöver också bli bättre på att förklara fördelarna för bostadsköparna, säger Eva Torberger, vice vd, Skanska Sverige och ansvarig för bostadsutveckling.
Behovet av nya bostäder är stort i hela landet. Enligt Boverket behövs det i genomsnitt 67 300 nya bostäder per år fram till 2030. Det blir allt viktigare hur de byggs. Återbrukat material, solceller och ökad biologisk mångfald bidrar idag till lägre koldioxidutsläpp i Skanskas bostadsprojekt, men det finns mer att göra.
Många vill göra något bra för miljön
På frågan om viktiga fördelar med en bostad byggd med lägre klimatpåverkan svarar hela 60 procent ”att man gör något bra för miljön”. Nära fyra av tio vill att det satsas mer på bostäder byggda med lägre klimatpåverkan framöver.
– Det ger mig hopp om framtiden. Jag tror att de flesta vill minska sitt klimatavtryck, men vi behöver hjälpa människor att ta steget. Ett förslag skulle kunna vara en flyttbonus för den som väljer en miljöcertifierad bostad. Vi ser också ett behov av att se över amorteringskraven som stänger ute många från bostadsmarknaden, inte minst unga människor. Där hoppas vi regeringen kommer att gå vidare med förslagen om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav som nyligen presenterades, fortsätter Torberger.
Politiken måste driva på utvecklingen i rätt riktning
I rapporten ställs även frågor till kommunpolitiker i landets 20 största kommuner. Politiken spelar en viktig roll för att driva på utvecklingen för att bygga med lägre klimatpåverkan. 80 procent svarar att de vill se mer återbrukade material och 90 procent tycker det är viktigt med hållbara material i projekten.
Hälften av kommunpolitikerna kan tänka sig lägre markpriser vid försäljning av mark, om byggaktören bygger med lägre klimatpåverkan.
– Lägre markpriser när man bygger bostäder med lägre klimatpåverkan tror vi skulle underlätta, liksom mer flexibilitet i detaljplanerna. Det skulle dessutom underlätta för mer återbruk. Idag kan detaljplaner vara så detaljerade att exempelvis tegel måste ha en specifik färg för att tillåtas, fortsätter Torberger.
Bostadsrapporten återfinns här.