c

Vulkanisk aska ger betong med lägre klimatpåverkan

Nu introducerar Skanska en nyskapande lösning som kan revolutionera betongtillverkningen. Med ett nytt bindemedel som innehåller vulkanisk aska från Island har vi lyckats minska betongens klimatpåverkan med upp till 40 procent*. "Tillsammans med ytterligare inblandning av slagg ser vi potentialen att nå hela 50 procent reduktion", säger Johan Hedman.

Nu introducerar Skanska ett nytt bindemedel innehållande vulkaniska aska som kan minska klimatavtrycket från betongen med upp till 40 procent.

Det nya bindemedlet är inte bara en teknisk framgång utan har också en historisk koppling ända till romarriket. Vulkanisk aska användes redan vid bygget av några av antikens mest ikoniska byggnader – Colosseum och Pantheon i Rom. Dessa monument har stått emot tidens tand i över 2 000 år, mycket tack vare den vulkaniska askan som bidragit till deras hållbarhet och styrka.

Framgångsrika testgjutningar

Precis som romarna använde innovativa material för långvariga konstruktioner strävar vi på Skanska efter lösningar inom cement- och betonganvändning sedan starten av Skånska Cementgjuteriet 1887. I dag fortsätter vi kombinera historiska lärdomar med modern teknologi för framtidens bygglösningar.

Vår betongtekniska avdelning, ledd av Johan Hedman och Viktor Lundborg, har tillsammans med Heidelberg Materials tekniker arbetat intensivt för att utveckla betongreceptet med det innovativa bindemedlet. Efter flera framgångsrika testgjutningar används nu produkten i verkliga projekt, till exempel husplattor i södra Sverige. Vår målsättning är att erbjuda betong med detta bascement över hela landet till sommaren.

Erfarenheter från fältet

Viktor Lundborg berättar om hur lätt och smidig betongen är att arbeta med när den är nyblandad, vilket förbättrar hanterbarheten. Att gjuta under vintertid innebär alltid vissa utmaningar oavsett cementtyp, men åtgärderna skiljer sig inte mycket mellan standardcement och nya varianten med vulkanisk aska. Rapporterna från kunderna visar också att de inte märker någon direkt skillnad jämfört med standardbetong.

Framsteg mot netto noll

Genom innovativa lösningar kan vi kraftigt minska vår klimatpåverkan, samtidigt som vi upprätthåller hög kvalitet i våra konstruktioner och byggprojekt. Inte minst genom att säkra våra tillgångar på alternativa bindemedel. Detta understryker vikten av kontinuerlig innovation och utveckling i branschen för att nå våra mål.

– Vi är fast beslutna att fortsätta driva utvecklingen framåt – nästa steg är att fullt ut integrera detta material i vår verksamhet över hela landet. Vi ser fram emot ett än mer hållbart byggande och hoppas kunna inspirera fler aktörer inom branschen att följa vårt exempel, säger Johan Hedman, betongteknisk chef, Skanska.

*Jämfört med branschreferens enligt Svensk Betongs vägledning, utgåva 2, tabell 1.

Senast uppdaterad: 2024-12-18

Rekommenderad läsning