c

Vi bygger Slussen: ”Mitt jobb är att lägga pussel”

Den 6 juni är ett viktigt datum i Lisa Smolianskys kalender. Då ska stockholmarna få tillbaka en mötesplats som varit stängd i snart tio år, och det är hennes jobb att hålla koll så att alla byggarbeten är klara till dess.

Skanskas Lisa Smoliansky, planerare i projekt Slussen.
1 av 2 Lisa Smoliansky hjälper Skanskas olika block med den övergripande planeringen i Slussen. Just nu handlar allt om invigningen av Vattentorget i juni.
Illustration av Vattentorget i Slussen i Stockholm.
2 av 2 Den allmänna ytan runt kanalerna i Slussen har fått namnet Vattentorget. Foto: Stockholms stad.

Torsdagen den 6 juni 2024 är en stor dag. Då öppnar den allmänna ytan runt kanalerna i Slussen som fått namnet Vattentorget. Här kommer gående och cyklister att kunna ta sig mellan Södermalm och Gamla stan via lågbroarna. Det kommer att finnas bänkar för trötta flanörer som vill njuta av utsikten, och det är också här båtintresserade kan spana in den nya slusskanalen som planeras att öppna 2025.

– Allt handlar om den här invigningen just nu. Det är ett jätteroligt arbete där vi hela tiden får vrida och vända på planeringen för att nå det här datumet åt vår beställare Stockholms stad, säger Lisa Smoliansky som jobbar som planerare i Slussen.

Lägger logistikpussel

Hon kom in i branschen via en väg- och anläggningslinje på gymnasiet. Efter skolan började Lisa köra servicetraktor på bygge, men på Skanska har hon jobbat som arbetsledare och nu som planerare.

– Jag läste vidare på distans samtidigt som jag körde maskin. Jag tror att det är en fördel att ha en yrkesarbetarbakgrund även när man jobbar mer med administration och planering.

I Slussen är det Lisas ansvar att hjälpa de olika blocken: betong, stomkomplettering, mark, grundläggning och stål – med den övergripande planeringen. Det är trångt på arbetsplatsen och alla måste samsas om resurser, tid och hjälpmedel.

– Det är väldigt mycket logistik på Slussen och vi är hela tiden beroende av varandra för att kunna nå våra gemensamma mål, säger hon och fortsätter:

– Projektet är också för stort för att alla ska känna till allt. Därför är det viktigt att det finns sådana som jag som har mer övergripande koll och kan lägga pusslet.

Vattenreglering viktigaste åtgärden

Slussen byggs inte bara om för att skapa en modern och attraktiv mötesplats. Den viktigaste åtgärden är den förbättrade vattenregleringen av Mälaren som minskar risken för översvämning och säkrar dricksvattnet för två miljoner stockholmare.

– Vi bygger många fina ytor som människor kan nyttja i många år framöver, men det riktigt häftiga är ju det folk inte ser. Avbördningen till exempel som kan släppa ut fem gånger mer vatten än det gamla systemet.

Vad tycker du är roligast med att jobba i Slussenprojektet?
– Man behöver gilla utmaningar för att trivas i ett så här komplext projekt. Jag tror att vi som är med här kommer att minnas tiden i Slussen under hela vår karriär.

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Rekommenderad läsning