Så här fungerar det
Det är så här som Deep Green Cooling fungerar. Steg ett är att fånga kylan. För en typisk kontorsbyggnad med flera våningar så borrar vi 40 hål som är cirka 12 centimeter breda och ungefär 250 meter djupa. De går rakt ner i berggrunden. Man behöver ungefär ett borrhål för varje 300–500 kvadratmeter av kontorsyta, beroende på nedkylningsbehoven och de geologiska förutsättningarna.
Steg två är att använda en värmeväxlare för att överföra kylan i marken, som transporteras med hjälp av vatten och inte kylmedel, till de system som hjälper till att fördela kylan inom byggnaden. Detta vatten pumpas runt i rörsystem via elementliknande “kylbafflar” som direkt kyler ner rummen. Det används också för att sänka temperaturen på den utomhusluft som förs in i byggnaden för ventilation.
Det fina med Deep Green Cooling är att det sparar energi i varje steg av systemet. Via dess enkla men mycket effektiva nedkylningsprocess, fungerar Deep Green Cooling utan energislukande utrustning som kompressorer, avdunstare eller kondensatorer, något man normalt hittar i andra kylsystem. Det garanterar låga och förutsägbara kostnader för de framtida energi- och servicebehoven samtidigt som det även minimerar miljöpåverkan.
Fördelar året runt
Istället för att bara släppa ut sommarens överskottsvärme i fria luften så förs den tillbaka till berggrunden via rörsystemet som fångar upp värmen. När det kalla vädret återkommer ett par månader senare fungerar systemet med motsatt effekt mot för under sommaren - nu värmer det byggnaden.
- Byggnaderna drar nytta av Deep Green Cooling året runt, säger Jonas.
Med så många fördelar måste det naturligtvis finnas någon liten nackdel: den högre, initiala investeringen. Men detta får man tillbaka medan byggnaden är i drift.
Installationer i Sverige, Norge och Polen
Sedan lanseringen av Deep Green Cooling under 2013 har vi enbart använt systemet i våra egna kommersiella byggnadsprojekt men det finns även möjlighet för andra bygg- och anläggningsföretag att nyttja systemet. Idag finns systemet i fyra kontorsbyggnader i Sverige och Polen (Stockholm, Malmö och Warszawa) med en total yta på 100 000 kvadratmeter. Vi håller på ett bygga ytterligare två Deep Green Cooling-byggnader i Norge och en i Sverige.
Deep Green Cooling fungerar bäst i regioner med kalla vintrar. En genomsnittlig marktemperatur på cirka 15 grader är tillräcklig för att leverera nedkylning även under sommaren.
”Deep Green Cooling är en bonus”
Vårt kontorshus Klipporna i Malmö är en av de kontorsbyggnader som drar nytta av Deep Green Cooling. Byggnaden som har erhållit den högsta nivån av miljöcertifikatet LEED Platinum, köptes av Ikano Bostad.
- Det är en väldigt bra byggnad som erbjuder en modern, effektiv och hälsosam arbetsmiljö”, säger Olle Ingman, fastighetschef på Ikano Bostad. Energiprestandan är naturligtvis minst lika viktig för oss. Deep Green Cooling är en bonus som ger tillgången mervärde samtidigt som det ger lägre energi- och driftskostnader.