c

Bjud in fler att vara delaktiga i att skapa en attraktiv stad

Många vetgiriga kom för att få svar på frågan vad som lockar talang och investeringar när vi bjudit in till frukostmöte med rubriken ”Vad gör en stad attraktiv?”. Det tar ju tid att bygga och utveckla stadsmiljöer och det vi bygger får vi leva med länge. Men hur gör vi då för att skapa attraktion? Professor Charlotta Mellander är en av Sveriges främsta experter på städer och regional utveckling och bjöd på värdefulla forskningsbaserade kunskaper.

Stordriftsfördelar och kortare transportsträckor skapar produktionsvärde. I en stad med mycket människor är det möjligt att specialisera sig och skapa en större variation, lättare att skapa matchning på arbetsmarknaden och med möjlighet till kunskapsutbyten bildas en grund för innovation.

– Vi behöver bara titta på historien, det är vårt bästa verktyg för att förutspå framtiden, menar Charlotta Mellander. Urbaniseringen har pågått i 200 år och städer kommer att fortsätta finnas.

Men alla de som flyttade ut från städerna under pandemin då? Ja, det visade sig att de inte tog sig så långt utan till närliggande förortskommuner, man är inte villig att ge upp staden och vad den har att erbjuda. Ett pendlingsavstånd på 45 minuter är den magiska gränsen.

Förr flyttade människor till jobben, i dag flyttar företagen dit kompetensen finns, det lockar investeringar och nya företag. Det i sin tur ger högre löner i de större städerna vilket i sin tur lockar fler människor.

Hur ska då en kommun skapa attraktion?

Det räcker inte med bra jobb och lön utan det krävs att kunna erbjuda en hel livsstil. Och att locka de som är beredda att flytta. Undersökningar visar att den grupp som väljer att flytta till en ny kommun är de mellan 18 och 35 år, inte de äldre. De som söker sig till städer vill ha platser för konsumtion, de vill ha variation, skönhet, god offentlig service och en hög densitet i staden.

Charlottas tips är att låta fler vara delaktiga i att skapa attraktiviteten. Ett exempel hon ger är Dreamhack, ett datorspels- och e-sportevenemang som under 30 år lockat tiotusentals ungdomar till Jönköping två gånger per år och som haft stor betydelse för stadens och högskolans utveckling.

– Vem tror att den idén föddes på ett kommunstyrelsemöte? Få till det roliga bubblet, det är inte politikernas roll!

Är Göteborg attraktivt?

Charlotta pekar på att Göteborg länge varit en plats för produktion och inte en plats för konsumtion men det har blivit bättre på senare år. Det är fortfarande ett problem med att staden inte är tillräckligt förtätad. Samtidigt utgör det en möjlighet: den glest bebyggda miljön gör att Göteborg har stor utvecklingspotential.

Christina Heikel, ansvarig för stadsutvecklings- och bostadspolitiska frågor på Västsvenska Handelskammaren, ledde ett samtal med Henrik Kant, Göteborgs stadsbyggnadsdirektör, Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren och Skanskas Niklas Grimslätt.

Johan Trouvé och Henrik Kant anser båda att Göteborg är på rätt väg mot den dynamiska staden men de ser också att det tyvärr finns mycket motstånd på vägen. Utveckling skapar friktion.

Henrik Kant ser också en förändring i vad som efterfrågas:

– I dag vill man blanda kultur, produktion och bostäder för levande miljöer.

Christina Heikel pekar på Masthuggskajen som ett bra exempel med tydlig konsumtionsinriktning och täthet. Man har satsat på stråk och noder, blandar arbetsplatser, bostäder, lokaler och kultur och bygger en attraktiv plats.

Samverkan mellan olika parter ser de alla också som både möjligt och nödvändigt. Att företag bidrar med finansiering där kommunen inte har möjlighet. Investeringsviljan är dock konservativ.

– Men om man vågar vara proaktiv så händer ofta något positivt, säger Niklas Grimslätt.

– Det händer grejer här i stan. Göteborg har förändrats och det är roligt att se!, säger Charlotta Mellander.

”Om vi tänkt så hade vi inte lyckats”

En av besökarna på Skanskas frukostseminarium var Fredrik Toreskog på ESS Group, som bland annat står bakom Steam Hotel i Västerås.

Vilka är era drivkrafter för val av plats för era anläggningar?

– Vi bygger alltid destinationer dit vi själva ser oss kunna åka till. Valet är inte drivet initialt av kommersiell framgång utan för att vi vill bygga något nytt som vi gillar, och våra community av gäster som vi byggt upp under snart 20 år. När vi gör på det sättet har vi sett att det över tid blir kommersiellt starkt.

 Hur kopplar det till ”Attraktiv stad”? 

– När vi valde att bygga Steam Hotel i Västerås tänkte vi väldigt lite på om någon ville åka till Västerås. Om vi hade tänkt så då skulle vi inte ha lyckats. Vi tänkte vad vi själva behöver göra och skapa för att göra Steam Hotel attraktivt, oberoende av vilken stad det ligger i. I lanseringen av den här destinationen berättade vi inte ens var vi var placerade och det skapade ett intresse i sig självt.

Vad är en attraktiv stad för dig?

– Det är en stad som är innovativ kring vilka markörer som den lyckas bli känd för. Vad tänker människor när de hör New York, Paris eller Köpenhamn. Att en stad blir attraktiv för unga handlar om att faktiskt ta hjälp av de som är unga, och vi som är äldre bör lyssna mer på dem och mindre på oss själva. En attraktiv stad vågar bygga och erbjuda saker som kanske inte alla gillar men många älskar.

 – Vi ser att vi försöker jobba som ett eget destinationsbolag och att det är upp till oss själva att skapa reseanledningarna. Med det paradigmet händer nya saker, mer innovation och att fler ”dumma” och charmiga idéer blir verkliga.

Senast uppdaterad: 2025-03-31

Rekommenderad läsning