c

Två kriser – en gemensam lösning

Världen står under hot från klimatförändringar och allt snabbare förlust av biologisk mångfald. Två kriser så tätt sammanlänkade att de behöver lösas tillsammans.

Flygbild med en väg som skär rakt igenom landskapet.
1 av 3 Förändrad markanvändning är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden.
En vägbro går över ett grönt, lummigt dike.
2 av 3 Människan kommer inte sluta att bygga vägar eller bostäder, men vi kan ta hänsyn till den biologiska mångfalden och återställa eller nyskapa det vi tagit bort.
Odlingslådor i ett bostadsområde.
3 av 3 Att möjliggöra odling på bostadsgårdar blir både till mötesplatser för de boende och fler gröna ytor som kan locka pollinatörer.

– Vi behöver få in biologisk mångfald som en dimension i alla våra projekt, säger Skanskas hållbarhets- och innovationsdirektör Sara Gorton under temaveckan Fokus framåt.

Temat för Skanskas årliga hållbarhetsvecka är på många sätt skrämmande aktuellt. Sommaren extremväder med bränder, torka och enorma skyfall har gjort det tydligt att vi nu lever i ett förändrat klimat. Juli var den varmaste månaden som någonsin registrerats globalt, och enligt FN är dessa ytterligheter snart det nya normala.

– På Skanska har vi jobbat länge med klimatfrågan, men inte pratat lika mycket om biologisk mångfald och naturbaserade lösningar. Efter den senaste tidens extremhändelser står det klart att vi behöver hantera de här frågorna gemensamt, säger Sara Gorton, hållbarhets- och innovationsdirektör på Skanska Sverige.

Ekosystem under press

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, är de arter vi har runt omkring oss. Sammansättningen av dem, hur de varierar genetiskt och sätts ihop i stora system som skogar, våtmarker och ängar. Att biodiversiteten är hotad beror till stor del på människans produktion och konsumtion.

– Vi använder mark på ett sätt som vi inte gjort tidigare i historien. Biologiska system omvandlas till vägar, urbana miljöer och monokulturer där stora områden odlas med en enda gröda. Därför är många av jordens ekosystem under stor press. Så mycket som en miljon arter riskerar att utrotas på grund av vår livsstil, konstaterar Skanskas hållbarhetsspecialist och ekolog Tim Schnoor.

En chans till omställning

Skanska har tagit det strategiska beslutet att nå klimatneutralitet i hela värdekedjan senast 2045, med delmålet att halvera utsläppen till 2030. Det har lett till en mängd initiativ som elektrifiering av maskiner och verktyg, tillverkning av egen biokol och utveckling av klimatförbättrad betong och asfalt. Nästa steg är att samordna insatserna för klimatet med åtgärderna för biologisk mångfald.

– Vi får en chans i den omställning vi gör på Skanska just nu. Då gäller det att vi hittar lösningar som gynnar både klimatet och den biologiska mångfalden, säger Tim Schnoor.

Naturen reagerar direkt

Rent konkret behöver det som påverkas negativt när man bygger återställas eller nyskapas, så att inverkan på de naturliga ekosystemen blir så liten som möjligt. Det kan handla om att plantera utvalda träd som gynnar fåglar och pollinatörer eller anlägga en damm som lockar groddjur.

– Varje gång vi köper mark eller startar ett projekt behöver vi utvärdera platsen. Vilka kvaliteter finns här som kan sparas? Vad kan vi lägga till och förstärka så att vi lämnar efter oss något med högre mångfald? Belöningen är att naturen reagerar direkt. Gräver du en våtmark tar det inte många år innan det är fullt med fåglar och olika arter i vattnet, säger Tim Schnoor.

En ingång i varje projekt

Det finns många fördelar för ett företag som Skanska att arbeta med biologisk mångfald. Att spara natur kan addera stora värden, till exempel i ett bostadsprojekt som blir mer attraktivt med närhet till vatten och grönska. Att anlägga en äng i stället för en gräsmatta kan minska underhållskostnaderna vid en fastighet.

– Det fina med biologisk mångfald är att man inte alltid behöver göra så stora insatser för att göra god nytta. Det innebär att det inte heller behöver kosta så mycket, vilket är ett bra affärsperspektiv. Mitt mål är att det här ska vara en ingång i varje projekt vi gör på Skanska, säger Sara Gorton.

Om vi inte tar de här frågorna på allvar, vad händer då?

– Då kommer vi som mänsklig art att få det extremt tufft. Vi är beroende av naturen för att ta hand om solinstrålning och vattenströmmar. Naturen ger oss mat, vatten och motståndskraft mot sjukdomar, men om allt fler arter försvinner kommer inte heller vi att klara oss. Vi behöver bygga våra samhällen i samklang med naturen.

Fakta: Fokus framåt

Den 2-6 oktober 2023 är det dags för Fokus framåt, Skanskas årliga hållbarhetsvecka som tidigare gick under namnet Gröna veckan. I år ligger fokus på biologisk mångfald, med den stora frågan; hur kan vi skapa samhällen med så liten inverkan på ekosystemen som möjligt och bygga i samverkan med naturen?

Fakta: Åtgärder för biologisk mångfald

Sedan 2021 har Skanska en egen ekolog som ansvarar för att öka kompetensen och bygga upp ett strukturerat arbete kring biologisk mångfald i verksamheten.

Här är några exempel hur Skanska kan arbeta med frågan:

  • Spara områden av höga naturvärden och samtidigt göra bostäder mer attraktiva.
  • Bygga nya naturmiljöer på bostadsgårdar som kan fungera som livsmiljö för arter, översvämningsytor och kolsänkor.
  • Kombinera biokolsbäddar med planteringar för biologisk mångfald.
  • Anlägga gröna ängstak som fördröjer dagvatten och erbjuder livsmiljöer för insekter och fåglar.
  • Skapa gröna väggar som minskar buller och renar luften.
  • Möjliggöra odling på bostadsgårdar som skapar gröna miljöer, filtrerar dagvatten och blir till mötesplatser för de boende.
  •  Genomför naturvårdsbränning i Skanskas täkter för att gynna rödlistade arter.
Senast uppdaterad: 2023-09-28

Rekommenderad läsning