c

Tusentals stockholmare tog emot historiska bron

Den ska ligga på plats i minst 100 år och bokstavligen förgylla överfarten mellan Södermalm och Gamla stan. I går anlände den omtalade guldbron efter drygt två månader till havs.

Tusentals stockholmare tog emot historiska bron när den anlände till Stockholm.
1 av 5 Tusentals stockholmare tog emot historiska bron när den anlände till Stockholm
Mats Strindevall svarar på frågor från riksmedia.
2 av 5 Mats Strindevall intervjuas av media om arbetet med Slussenbron.
Kamerorna riktades mot huvudpersonen när den förtöjde mellan Södermalm och Skeppsholmen.
3 av 5
Nyfikna stockholmare, här på Gondolens gångbro.
4 av 5
Aldrig förr har ett så brett skepp tagit sig genom skärgården och in till huvudstadens hjärta.
5 av 5

Nej, det var inget kungligt ekipage. Men väl en gyllene bro.

Synen var minst sagt märklig. Och ovanlig. Aldrig förr har ett så brett skepp tagit sig genom skärgården och in till huvudstadens hjärta. På det 227 meter långa fartyget låg huvudpersonen i all sin prakt – 140 meter lång, 45 meter bred och 3 500 ton tung.

Utspridda längs inloppet stod tusentals nyfikna stockholmare på kobbar och skär, bryggor och kajer, balkonger och terrasser. Ännu fler följde skeppet via mediebevakningen. Bland annat livesände SVT och TV4.

I samband med att båten, Zhen hua 33, anlände höll Stockholms stad en pressträff med flera stora mediehus närvarande. Representanter från Skanska, Stockholms stad och Sjöfartsverket svarade på hur det kändes och vad som väntar härnäst.

På plats fanns Mats Strindevall, chef för Stålgruppen på Skanska och en av dem som ansvarar för arbetet med bron.

Hur känns det med all uppmärksamhet?

– Under mina trettio år på Skanska har jag aldrig varit med om något liknande. Vi har verkligen landets ögon på oss, det finns inte utrymme att göra något fel, säger han och ler.

– Men som tur är har jag fantastiska kollegor som är specialister ut i fingerspetsarna. När vi ska fästa bron kommer det att handla millimeterprecision.

Och sedan är den på plats. Hur kommer det att kännas?

– Lite tomt, såklart. Många av oss har varit med här i två år – mer än så. Men vi fortsätter med andra uppdrag. Bland annat har vi två avbördningsluckor som ska släppa ut vatten från Mälaren. Det kommer också att bli en stor utmaning.

Slussen är som ett av landets största pågående anläggningsprojekt inte ovant vid uppmärksamhet. Men den 11 mars 2020 får ändå anses som någon form av peak.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Rekommenderad läsning