Den ihållande blåsten får cykelturen till jobbet att kännas lite extra i Ghiyath Ziadas ben. Fast motvinden på väg till det 20 000 kvadratmeter stora kubiklager som Skanska bygger längst ut i Malmös norra hamn har inte enbart nackdelar:
– Ett bra träningspass, pustar den motionsglada trettioåringen från Syrien, som sedan september 2017 är vuxenlärling på Skanska.
Jobbet på Skanska är Ghiyaths allra första kontakt med svensk arbetsmarknad. Han anlände till Sverige, först till Växjö och därefter till Malmö, för två år sedan. Språket har han kommit igång med. Sfi, svenska för invandrare, kombinerat med intensiva självstudier har gjort susen.
– Min målsättning är att etablera mig på arbetsmarknaden, bilda familj och stanna här.
Mångfaldssatsningen Växtplats Rosengård
Ghiyath kom till Skanska via mångfaldssatsningen Växtplats Rosengård, som finansieras av Europeiska socialfonden. Här möter medarbetare från Skanska och andra företag nyanlända och utrikesfödda i syfte att snabba upp deras entré på arbetsmarknaden. Amanda Modig, arbetsledare på lagerbygget, beskriver ett toppeninitiativ:
– Med tanke på att det enligt färsk statistik tar åtta, nio år för en nyanländ att få jobb känns detta som rätt recept. Ett par arbetsplatsförberedande månader på Växtplats Rosengård med praktiskt arbete inom områden som bygg- och fastighetsservice alternativt plantskola avslutas med tre månaders praktik. Hittills har tre personer gått från praktik till lärlingsplats på Skanska.
Enligt Amanda var det var Ghiyaths bakgrund och målmedvetenhet som gav honom chansen:
– Det kommer att finnas plats för många nya krafter i byggbranschen framöver och det behövs nya sätt att rekrytera.
Har drivit en byggfirma i Syrien
Denna morgon förbereds gjutningen av golvet i vad som kommer att bli personalrum i ena hörnet av denna väldiga anläggning, ett nytt logistiskt nav mitt i Öresundsregionen, som ska stå klar till våren. Även om Ghiyath är allt annat än någon nykomling i branschen får han stöttning, från hela personalstyrkan under lärlingstiden.
– Jag har drivit en byggfirma tillsammans med min far i Syrien, berättar han och beskriver sig som en mångsysslare med snickeri närmast hjärtat.
Att gå från ett familjeföretag till en stor arbetsgivare som Skanska är såklart en utmaning. Även om det metodmässiga är rätt likt finns det olikheter mellan Sverige och Syrien. Färre tekniska hjälpmedel kompenseras av fler anställda på arbetsplatserna i Syrien. Inom ett viktigt område finns det också en betydande skillnad mellan länderna:
– Jag ser mycket positivt på det betydligt mer utvecklade svenska säkerhetstänkandet, säger Ghiyath.
Vill se fler vuxenlärlingar på Skanska
Lärlingsperioden är runt ett och ett halvt år. Under den tiden ska Ghiyaths kunskaper verifieras. Hittills har inslussningen gått över förväntan och Amanda hoppas att få se fler vuxenlärlingar på Skanskas arbetsplatser:
– Vi sticker inte under stol med att det krävts en hel del pappersexercis. Men när vi nu kan den blir bördan inte särskilt tung nästa gång.
Att språk, fackkunskaper och social integration mår gott av umgänget på en arbetsplats är helt klart. Ghiyath tackar arbetskamraterna för god hjälp:
– Jag ser fram emot att bli ännu bättre på ritningsläsning, summerar han och avslöjar att det även jobbas på att få ett körkort i plånboken.