På ett tidigare flygfält i Järfälla växer Barkarbystaden fram med sikte på 14 000 moderna bostäder, tusentals arbetsplatser, utbildning, service, kollektivtrafik och en levande stadsmiljö mellan husen. Här ska Järfälla gå från förort till stad.
Skanskas samlade kompetens på plats
Ett mindre antal personer samlas på ett gräsfält mellan Skanskas blå byggbodar och den inhägnade arbetsplats som ska bli Parkkvarteret. Här hålls en coronaanpassad invigningsceremoni där Alexandra Laurén, vice vd för Skanska Sverige deltar.
– Barkarbystaden som helhet är en av Skanskas största arbetsplatser, där vi får använda hela vår kompetens. Från alla markarbeten i området och ett brobygge till det här startskottet för hyresbostäder. Framöver lägger vi till ett kontor, hotell och ett äldreboende: vårt bidrag blir i princip en hel stadsdel, säger hon.
Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla är en av dem som kisar mot aprilsolen.
– Det här är en viktig dag, ett viktigt projekt för oss i Järfälla och Skanska är också en viktig aktör för oss i kommunen. Vi har under lång tid haft väldigt bra och nära samverkan i många projekt och ser såklart fram emot fler. Vi bygger en levande stad och ser hur den växer fram vecka för vecka. Platsen vi står på är navet i Barkarbystaden: det här kvarteret blir centralt.
Hyresrätter med klimatfokus
I blivande Parkkvarteret pågår armering och betonggjutning. Grunderna markerar platsen för huskropparna som ska hysa 220 hyreslägenheter från 1:or till 5:or – hem som passar många, är tanken från Skanska.
Kvarteret är också en hållpunkt på Skanskas klimatresa, då man gjort klimatkalkyler från start för att kartlägga koldioxidutsläppen och göra gynnsamma val av genom hela projektet. Från material och metoder i byggskedet till husens energiprestanda under driften.
– Om vi ska nämna en specifik åtgärd så är det betong med lägre klimatpåverkan som vi gjuter in i här. Den har stor betydelse för oss, för betong är en av de största utmaningarna på vår klimatresa. Med vår gröna betong kan vi halvera koldioxidutsläppen, säger Alexandra Laurén.
Klimatåtgärderna löper från grund till nock, husen kröns med solceller på taken som kommer att bidra med fastighetsel. Hela kalkylprocessen dokumenteras och omvandlas till rutiner som går in i framtida projekt. Även övriga Skanskaprojekt i Barkarbystaden har klimatfokus: exploateringsarbetena vann Skanskas tävling ”Klimatjakten” 2020 som det projekt som minskat utsläppen mest under året.