– Modellen är resultatet av resan som vi har gjort hittills med att prova olika sätt att jobba med social hållbarhet i byggprojekt med olika förutsättningar och i områden med olika behov. Det är en process som grundar sig på våra bästa erfarenheter och av att arbeta med olika koncept som BoTryggt 2030 och Citylab för hållbara stadsdelar. Vi vill integrera socialt värdeskapande i hur vi bygger och utvecklar: med en modell som är anpassad för vår verksamhet påskyndar vi det arbetet.
Det säger Roba Ghadban, Skanskas chef för social hållbarhet. Genom Design för samhällsnytta kan byggprojekten adressera och bidra med lösningar till de utmaningar som många kommunerna har pekat ut för framtidens städer: ökande skillnader i hälsa och livsvillkor mellan områden. Vi kan även adressera nya behov som att stärka barnperspektivet i byggandet.
Men varför är det så viktigt att just byggföretag arbetar med de här frågorna?
– För att vår bransch har stor möjlighet att påverka. Miljöerna vi utvecklar står kvar under lång tid och påverkar människors livsvillkor och stadsdelars attraktivitet på många sätt. Vi ser även ökande fokus bland kommuner och kunder på att göra social värdeskapande till en central del av planeringen och utvecklingen av områden och exempelvis stärka barnperspektivet inom ramen för det. Genom infrastrukturen och byggnaderna som tillförs ett område kan betydligt fler värden skapas om vi lyssnar och tänker ett steg längre, säger Roba Ghadban.