Även om Gårda ligger centralt i Göteborg var stadsdelen tidigare avskuren från den omgivande staden. Området präglades av en till synes slumpartad mix av gamla industrier, fabrikslokaler, nybyggda bostäder och kontorskomplex. Det här uppmärksammade staden och tog fram ett program för att förtäta stadsdelen, knyta Gårda närmare resten av Göteborg och bevara den kulturmiljö som finns på platsen – bland annat de tidigare rivningshotade landshövdingehusen.
– För att en stadsdel ska kännas trygg och trivsam behöver det vara liv och rörelse både dagtid och kvällstid. När vi på Skanska Fastigheter valde att satsa på Gårda i mitten av 2000-talet var det ett lite bortglömt område där flödet av människor stannade av efter fem, säger Mats Dynevik, marknadschef på Skanska Fastigheter.
Idealisk placering
Det började med Gröna Skrapan som invigdes 2011. Ett kontorshus som med sin utmärkande arkitektur och svarta fasad blev ett landmärke i Göteborg. Nästa bidrag till utveckling av dagens Gårda är Citygate. 144 meter hög har kontorsskrapan bokstavligen satt stadsdelen på kartan.
– Undrar du var Gårda ligger är det bara att titta upp, säger Mats Dynevik med ett skratt och fortsätter:
– Det finns flera skäl till att vi velat satsa på Gårda. Placeringen av Citygate är idealisk för många bolag som får nära till E6:an, en kvart upp till Landvetter, samtidigt som du kan cykla in till centrala Göteborg på några minuter. Hittills har vi på Skanska satsat nästan 2,5 miljarder kronor i Gårda, och det gör man ju inte om man inte tror på ett område över tid, påpekar Mats Dynevik.
Har blivit en mötesplats
Genom Citygate har flödet till och från Gårda ökat väsentligt. Huset är utformat för att vara en mötesplats, inte bara för de som arbetar där utan även för allmänheten, med restaurang, kafé, konferenslokaler, gym och coworking i de nedre planen.
– Vi har medvetet sett till att vi har en bredd av företag, från små start-ups till etablerade storbolag. Vi jobbar mycket med gemensamma aktiviteter i huset så att folk verkligen ska trivas hos oss och känna en gemenskap och tillhörighet.
Intill Citygate ligger Jacy’z Hotel som öppnade 2022. Ett perfekt komplement till området, som bland annat introducerat konceptet Big Stage. En scen för konserter, stand up och biovisningar som lockar både hotellgäster och göteborgare till Gårda.
– För att skapa en levande och dynamisk stadsdel behöver det finnas en balans mellan bostäder, företag och olika aktiviteter som restauranger, barer och kaféer.
– Både Citygate och Jacy’z Hotel har definitivt ökat attraktionskraften i området, men jag tror att Gårda också behöver ett större inslag av bostäder för att nå nästa nivå, säger Mats Dynevik.
Ny busslinje till sommaren
För att bidra ytterligare har Skanska gått ihop med ett antal fastighetsägare i området för att få en buss från Centralen till Gårda. Samarbetet med Göteborgs stad går ut på att fastighetsägarna är med och finansierar busslinjen de första åren, för att sen låta Västtrafik ta över när linjen bär sig själv. Planen är att bussen ska börja gå till sommaren.
– Stadsutveckling handlar ju ofta om både små och stora insatser, som tillsammans gör att folk trivs och kan skapa sig ett bekvämt liv. Gårda är inte färdigutvecklat, men på mycket god väg.