c

"Skanska gav mig chansen att göra det jag älskar"

Hon arbetade som byggingenjör i Syrien då kriget tvingade familjen på flykt. Ett jobb i Sverige kändes avlägset, innan Merna upptäckte Skanskas internationella ledarskapsprogram.

Merna Youssef jobbar just nu i projekt Hall, som är en nybyggnad på kriminalvårdsanstalten i Södertälje. ”Jag har aldrig jobbat i ett projekt som är så omgärdat av säkerhet”, säger hon.

Att komma som flykting till ett nytt land kan vara svårt, det vet Merna Youssef som i dag jobbar som produktionsingenjör på Skanska. Hon lämnade krigets Syrien 2014 med en femårig civilingenjörsutbildning i bagaget, och hoppet om att kunna fortsätta jobba som byggingenjör i Sverige. Men utan språket eller rätt kontakter kändes drömmen långt borta.

– Den första tiden i Sverige var tuff, inte minst för att det tog nästan ett år att få uppehållstillstånd. Som person är jag väldigt nyfiken och mår inte alls bra av att bara sitta hemma och vänta.

En ny värld

Merna tittade på tv-nyheterna och gick till svenska kyrkan för att försöka lära sig språket, men det som förändrade allt var när en släkting berättade om Skanskas Internationella Ledarskapsprogram (ILP), en utbildning som riktar sig till utrikesfödda ingenjörer med arbetslivserfarenhet.

– Jag kände bara ”wow, här är min chans”. Jag kunde väldigt lite svenska när jag gick på intervju och var så nervös för att inte bli antagen. Men jag kom in!

Utbildningen öppnade dörrarna till en ny värld, med skyddsutrustning, arbetsmiljörutiner och nya material.

– Byggbranschen i Syrien och Sverige är som två skilda världar. Kanske inte när det gäller hur och vad man bygger, men när det kommer till saker som säkerhet eller hur man kommunicerar på arbetsplatsen. Jag var till exempel inte van att jobba med hjälm.

En förebild

Efter utbildning och praktik fick Merna fast anställning 2017. Hon uppskattar Skanskas arbete med mångfaldsfrågor. Som ung, utlandsfödd kvinna sticker hon ibland ut på bygget och hon vet hur viktigt det är att inkludera alla i arbetsgruppen.

– Det har varit tufft för mig ibland, till exempel med språket, men jag blir glad när jag tänker på hur stor hjälp jag fått av många chefer och kollegor. Det får mig att vilja hjälpa andra.

Varför är det viktigt med mångfald?

– Det blir ett bättre resultat när vi är olika. Det handlar inte bara om kvinnor och män, utan om ålder, annan bakgrund och olika erfarenheter. Då kommer vi också med olika tankar till arbetsplatsen.

Hur kan du vara en förebild för andra?

– Jag har inte tänkt på mig själv som en förebild, men en av mina första chefer på Skanska var kvinna och en otrolig förebild för mig. Hon motiverade mig att utvecklas och anta nya utmaningar. Kanske kan jag vara en förebild på samma sätt för unga tjejer som kommer in på Skanska.

Senast uppdaterad: 2022-03-07

Rekommenderad läsning