Stina fick från start ta plats och växa i ett projekt. Hon har lärt sig allt från att förstå och använda ritningar till hur man räknar ut mängden material som behövs av olika slag. Med egna ansvarsområden har hon succesivt utvecklats till att idag arbeta med uppgifter motsvarande en projektingenjörsroll. Stina har genom sin praktiktid fått en inblick i byggprocessen i sin helhet och fått lära sig hur man förhåller sig till en tidplan och samarbetet mellan alla inblandade parter.
Stina läste naturvetarprogrammet på gymnasiet och hade tankar på att bli ingenjör eller samhällsplanerare, men visste inte riktigt vad det innebar. När hon såg att Skanska erbjöd en praktikplats på hennes hemort kändes det därför självklart att söka.
Mikael Ådahl i Örnsköldsvik valde att ta emot en Tekniksprångare i sitt projekt. Han såg det som en bra möjlighet att bidra till att hjälpa unga att få en inblick i vår bransch.
Hjälp på vägen inför ett svårt beslut
Tekniksprånget är ett praktikprogram där regeringen, tillsammans med 200 arbetsgivare, erbjuder betald praktik på över 100 orter runt om i Sverige. Syftet är att låta unga människor testa ingenjörsyrket, och målet är att inspirera dem att söka vidare till en högre teknisk utbildning. För Stina var praktiken viktig för att kunna ta beslut kring vilken studieinriktning hon ville ta.
- Det har varit väldigt givande. Jag har fått en mycket bredare bild av Skanska. Jag har också lärt mig mycket, som problemlösning och samarbete, berättar Stina.
- Vi, liksom hela branschen, söker kompetens. Via Tekniksprånget har vi en unik möjlighet att finna morgondagens medarbetare och samtidigt inspirera dem till framtida vägval, säger Mikael.
Tid för reflektion
Skanska tar emot minst fyra praktikanter varje höst. Tillsammans med Stina var årets fem praktikanter spridda i tre olika projekt. Veckoavstämningarna tillsammans har varit viktiga och gett ett stort utbyte. De har lett till en bredare inblick i verksamheten. Var och en har även själva fått reflektera över vad för uppgifter man har gjort sen senast.
- Vad har jag gjort sista veckan, vad har varit utmanande, vad har de andra fått göra i sina projekt? Det har gett mig ett bredare perspektiv för hela byggbranschen, säger Stina.
Så söker du Tekniksprånget
- Tekniksprånget erbjuder två praktikperioder, en på våren och en på hösten. Skanska välkomnar varje år fyra praktikanter till höstperioden.
- När du ansöker till Tekniksprånget skickar du in ditt CV och ett personligt brev via Tekniksprångets portal. Vi ser gärna att du motiverar vad det är med Skanska som lockar dig och vad du skulle vilja göra under din praktik.
- Läs mer på www.teknikspranget.se