c

Sergels Torg i nytt ljus

Sergels Torg i Stockholm är en mycket speciell plats, konstaterar Kristina Isaksson, produktionschef på Region Stora projekt i Stockholm. Här har Skanska arbetat dygnet runt i fyra år för att skapa en ny mötesplats i Stockholm.

Under projektet vid Sergels Torg har gångbroar och avspärrningar flyttats dagligen för att butiker och kontor ska vara tillgängliga.
1 av 4 Mitt i city är det många som stannar och frågar om vägen och våra medarbetare kan ge svar på många språk. Här har närmare ett 20-tal nationaliteter arbetat under projekttiden.
Produktionschef Kristina Isaksson
2 av 4 Produktionschef Kristina Isaksson
Mitt i city är det många som stannar och frågar om vägen – och våra medarbetare kan ge svar på många språk. Här har närmare ett 20-tal nationaliteter arbetat under projekttiden.
3 av 4 Under projektet vid Sergels Torg har gångbroar och avspärrningar flyttats dagligen för att butiker och kontor ska vara tillgängliga.
João da Silva och hans kollegor från Portugal.
4 av 4 João da Silva och hans kollegor från Portugal.

– Vi byter tätskikt och förstärker konstruktionen vid Sergels torg och dess anslutande gator, samt gjuter spårkroppar för den nya spårvägen från NK och förbi Åhléns, berättar Kristina. Nu är vi snart klara och projektet kommer att gå i mål den 25 juni.

– Vi har såklart haft yttre faktorer som påverkat produktionen. Sergels Torg är ju en plats som samlar människor vid stora oförutsedda händelser – och sådant är det ju omöjligt att planera för, säger Kristina.

Kärleksmanifestation

Några exempel är kärleksmanifestationen efter terrorattentatet på Drottninggatan och de spontana hyllningarna efter Aviciis bortgång som båda fyllde torget med människor.

– Vi vill underlätta så mycket vi kan, fortsätter hon, och det är förstås viktigt att exempelvis utryckningsfordon kan komma fram mellan våra inhägnande arbetsområden på gatan utanför Åhléns.

– Det hör till saken att vi jobbar vid entréerna till kontor och butiker, så vi flyttar dagligen på gångbryggor och avspärrningar för att de ska vara tillgängliga för allmänheten. Samordningen med fastighetsägare, butiksinnehavare, boende, omkringliggande byggarbetsplatser och logistik är en stor del av planeringen och förutsättningarna, alla i hela projektet prioriterar.

Arbetet utförs under dygnets alla timmar

Här jobbar man även nattskift för att störa så lite som möjligt. Produktionen går undan när man jobbar dygnet runt.

– Vi har stor sammanhållning och tillit till varandra i det här projektet, säger Kristina. Det är inte som vanligt att man går hem på kvällen och kommer tillbaka och fortsätter nästa dag. Här tar skiften över varandras arbeten, vilket ställer krav på väl genomarbetade överlämningar.

Glassfest den 25 juni

Nu återstår plattläggning vid fontänen och på Soltorget, nedtagning av den temporära gångbron samt montage av bänkar.

Det blir glassfest på Soltorget framför Hötorgsskraporna vid fontänen och glasobelisken den 25 juni. Då kommer alla i området bli bjudna på glass för att fira sin nya mötesplats mitt i Stockholms city.

Senast uppdaterad: 2018-05-24

Rekommenderad läsning