Behovet av nya bostäder är stort i hela landet. Enligt Boverket behövs det i genomsnitt 67 300 nya bostäder per år fram till 2030. Det blir också allt viktigare hur de byggs. Återbrukade material, solceller och energieffektiva system är bara ett par av de lösningar som redan i dag minskar utsläppen i Skanskas bostadsprojekt, men det finns mer att göra.
– Klimatomställningen är vår tids största utmaning. Vi behöver minska vår påverkan betydligt, och där har vi på Skanska har en viktig roll att spela, både som bostadsutvecklare och samhällsbyggare, säger Skanska Sveriges vice vd Eva Torberger.
Flytt med vissa villkor
Men vad tycker de som ska bo i framtidens bostäder? För att ta reda på det har Skanska frågat 2 300 personer runt om i landet hur de vill bo 2035. Resultatet visar att hållbarhet är viktigt även för allmänheten. I Stockholm uppger 61 procent av de svarande att det är viktigt att bo i en bostad byggd med lägre klimatpåverkan om tio år. Många kan också tänka sig att köpa en miljöcertifierad bostad, men på vissa villkor. 70 procent svarar att lägre avgift skulle kunna få dem att ta steget, och 53 procent vill ha bättre bolånevillkor.
– I rapporten kan vi se att många trivs bra och känner sig trygga i sin nuvarande bostad, så även om de vill leva mer hållbart tvekar de, både av ekonomiska och praktiska skäl, säger Eva Torberger och fortsätter:
– Jag tror att vi som samhällsbyggare, tillsammans med politiker och andra aktörer, behöver hitta incitamenten som får fler att välja bostäder med lägre klimatpåverkan. Vi behöver också bli bättre på att förklara fördelarna för bostadsköparna.
Förslag på flyttbonus
I rapporten ställs just frågan om vilka fördelar man ser med en bostad byggd med lägre klimatpåverkan. Hela 56 procent av invånarna i Stockholms län svarar ”att man gör något bra för miljön”.
– Det ger mig hopp för framtiden. Jag tror att de flesta vill minska sitt klimatavtryck, men vi behöver hjälpa människor att ta steget. Ett förslag skulle kunna vara en flyttbonus för den som väljer en miljöcertifierad bostad. Vi tycker också det är bra att amorteringskraven förmodligen kommer att sänkas, då de stänger ute många från bostadsmarknaden, inte minst unga människor.
Så tycker politikerna
En nyckel till att det byggs bostäder med lägre klimatpåverkan är landets politiker. Därför har Skanska även ställt frågor till 360 kommunpolitiker i landets 20 största kommuner. På frågan vad som är viktigast vid planeringen av framtidens bostadsområden rankar 41 procent bostäder med låg klimatpåverkan som absolut viktigast. Vidare vill 80 procent av politikerna att bostäder ska byggas med mer återbrukade material och nästan alla, 90 procent, tycker det är viktigt med hållbara material i projekten.
– Det blir tydligt att vi har samma mål, det är också så vi på Skanska vill bygga våra bostäder. Men jag tror att vi tillsammans med politiken behöver hitta incitament och lösningar som driver på utvecklingen, och underlättar både för bostadsköparna och för oss som bygger, avslutar Eva Torberger.