c

Så ska Göteborg ta täten i energiomställningen

Göteborgsregionen står inför en enorm utmaning. 2030 kommer det att behövas dubbelt så mycket el som idag. Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi, berättar vad som krävs för att lyckas med energiomställningen samtidigt som staden fortsätter växer.

Sverige befinner sig mitt i ett systemskifte där stora industrier ställer om för elektrifiering. I Göteborg har planerna kommit långt och många företag har redan beslutat om nya investeringar.

En kartläggning som Göteborg Energi gjort bland sina största kunder visar att behovet av el och effektbehovet kommer att öka drastiskt de närmaste åren – från dagens 800 MW till minst 1 450 MW redan i början av 2030-talet. Och då räcker dagens kabelnät inte till. Göteborg Energi har tagit fram ett konkret förslag på en ny stamnätsledning som ska öka överföringskapaciteten till regionen.

– För att Svenska Kraftnät ska kunna bygga ut elnätet krävs det också att kommuner och markägare ger tillstånd till nya kraftledningar. Det här är en stor utmaning och det krävs en ökad acceptans och förståelse för den omställning vi står inför, säger Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi.

Vill se mer havsbaserad vindkraft

En annan utmaning är att den svenska elproduktionen inte växer tillräckligt fort för att möta det ökade energibehovet från industrin. 

–  Att våra företag får tillgång till ren och billig el är en förutsättning för att de ska kunna fortsätta utvecklas och vara konkurrenskraftiga, säger Eric Zinn.

Göteborg Energi vill därför se en snabb och kraftig utbyggnad av den havsbaserade vindkraften. Ny teknik gör det möjligt att integrera mer vindkraft i elsystemet, vilket gör att priserna sjunker.

– Om det är något vi har här på västkusten så är det vind. Ju mer vindkraft vi bygger, desto mindre behöver det blåsa för att vi ska få tillgång till billig el, säger Eric Zinn.

För att lyckas med omställningen krävs också att den el som finns används till rätt saker. Där har lokala politiker och näringslivet viktiga roller att spela, inte minst när det gäller energiförbrukning kopplat till stadsutveckling. Om 15 år kommer Göteborg ha ytterligare 115 000 invånare och det behövs mängder av nya bostäder och arbetsplatser.

– För att stadsutvecklingen ska vara framgångsrik krävs att man i god tid har en dialog med berörda parter kring energiförsörjningen. De val man gör kommer ju att ha stor betydelse i många år framåt, säger Eric Zinn.

Fjärrvärme minskar elbehovet

I Sverige går en stor andel av den energi som produceras till uppvärmning. Göteborg har ett väl utbyggt fjärrvärmenät där lokala rester och spill tas tillvara för att värma upp och kyla ner hus och fastigheter.

– Elen ska ju användas där den gör störst nytta och det är inte till uppvärmning. Genom att välja fjärrvärme bidrar du till att drastiskt minska elbehovet samtidigt som vi tar vara på rester från staden. Men eftersom elen historiskt har varit så billig, finns det aktörer som valt andra strategier. Nu ser det ju annorlunda ut och vi hoppas att fler ska välja att ansluta sig till fjärrvärmenätet, säger Eric Zinn.

Den senaste tidens energikris och rekordhöga elpriser har bidragit till att elfrågan hamnat högt på allas agendor. Och det finns många som vill ta en aktiv roll i omställningen.

Eric Zinn ser positivt på att företag utvecklar nya energilösningar, men menar samtidigt att det krävs en större kunskap om hur elsystemet fungerar och vilka konsekvenser olika lösningar får.

– När det gäller energi är det viktigt att ha en holistisk syn och inte bara titta på sin egen lönsamhet som kan förändras snabbt med nya regler eller förändrade taxor. Men det finns definitivt spännande lösningar som fastighetsägare kan bidra med, system för energilagring är ett exempel på det.

Eric Zinn menar att det kommer att krävas mycket arbete, både tekniskt och demokratiskt, för att få till de förändringar som krävs för att industrin ska nå sina mål.

– Men att vi inte skulle klara omställningen är inget alternativ. Frågan är mer hur det kommer att se ut.

Vill du veta mer om vad som händer i Göteborgsregionen? Klicka här!

Senast uppdaterad: 2023-04-05

Rekommenderad läsning