c

Roboten som alltid håller måttet

På Skanskas projekt Separatorn har medarbetarna fått en ny kollega. En liten men effektiv maskin som rullar runt och märker ut väggar, hål och installationer med millimeterprecision. Det är första gången utsättarroboten pilottestas i ett byggprojekt i Sverige.

Utsättarrobot testas i Skanskas projekt Separatorn.
1 av 2 Utsättarroboten från HP sägs jobba tio gånger snabbare än en människa, och kan också skriva ut mer komplex information.
Utsättarroboten HP Site Print.
2 av 2 Utsättarroboten läser 2D-ritningar och skriver ut dem direkt på golvet.

I Flemingsberg utvecklar Skanska ett nytt kontorshus med ett tillhörande innovationscenter på uppdrag av Fabege. 31 500 kvadratmeter som ska bli Alfa Lavals nya kontor med plats för 700 medarbetare. Där pilottestar Skanska Sverige just nu utsättarroboten HP Site Print.

– Jag ville hitta sätt att effektivisera arbetet och såg att Skanska i USA och Norge testat utsättarrobotar med goda resultat. Jag kontaktade HP och det visade sig att de i sin tur letat efter rätt partner för tester av tekniken i Sverige, berättar Daniel Fadhil som är projektingenjör i Separatorn.

Märker ut varje detalj

Utsättning kan beskrivas som att du speglar en ritning på marken. Läget av en byggnad, var väggarna ska stå, om det ska vara hål för ett rör – varje detalj märks ut extremt noggrant. En felaktig utsättning kan i värsta fall kosta miljontals kronor. Arbetet görs av en kunnig yrkesmedarbetare, men nu kommer tekniken som påstås göra jobbet upp till tio gånger snabbare än en människa.

– Man skulle kunna kalla roboten en vandrande skrivare, men det är orättvist eftersom den är betydligt mer avancerad än så. Du kan i princip skriva ut vad du vill på golvet. Installationer, gångvägar, vägg- och dörrtyper och annan information som hjälper byggarna.

Fortfarande under utveckling

Den nätta maskinen ser ut som något ur Pixarfilmen ”Wall-E” när den snurrar runt på betongen och märker ut olika koordinater.

– När man är tekniknörd som jag är det otroligt fascinerande att se den jobba. Vi har inte förstått allt den är kapabel till än och när vi gör det kommer det att öppna nya möjligheter för vad utsättning kan vara.

Piloten pågår i en månad och eftersom roboten är så pass ny ingår det i testet att Skanska rapporterar in eventuella buggar till HP.

– Tekniken utvecklas ständigt. En av utmaningarna i dagsläget är roboten behöver ha en stor och fri yta utan hinder för att vi ska få upp effektiviteten, säger Daniel och fortsätter:

– En annan insikt är att vi behöver anpassa våra arbetssätt om den ska kunna skapa det värde vi eftersträvar när det kommer till lönsamhet och effektivitet. Det har de lyckats med på Skanska i Norge som precis köpt in sin tredje utsättarrobot.

Förändrar utsättarens jobb

Även om HP Site Print kan vara effektivare än en människa behöver den fortfarande en sakkunnig operatör för att fungera på bästa sätt.

– Ibland pratas det om att robotarna tar våra jobb, men här handlar det snarare om att utsättarens arbete blir annorlunda.

Vad är nästa steg efter att testet avslutats?

– Vi kommer att utvärdera piloten och presentera våra slutsatser för alla på Skanska som är intresserade av tekniken. Jag för också en dialog med kollegorna i Norge om hur de jobbar med sina utsättarrobotar, för att se om vi kan inspireras av deras arbetssätt.


Fakta: HP Site Print

En autonom robotlösning som läser 2D-ritningar och skriver ut dem direkt på golvet på en byggarbetsplats. Enheten skriver inte ut bara linjer utan även andra element som punkter, bågar och text och skapar på så sätt en visuell bild av projektplanen.

Med hjälp av vatten- och lösningsmedelsbaserade bläck kan den skriva på en mängd olika ytor som vinyl, plywood, asfalt eller betong. Sensorer gör att den automatiskt undviker hinder eller farliga områden.

Senast uppdaterad: 2023-12-11

Rekommenderad läsning