En sen fredagskväll upptäckte Skanskas produktionschef Markus Hansson något märkligt. Med originalritningarna i handen stod han plötsligt vid en vägg som inte fanns.
– Jag knackade och hörde att den var ihålig. När jag använde lite mer kraft började det damma så pass att brandlarmet gick. När vi avstyrt utryckningen och röken lagt sig kunde man se konturerna av ett fönster.
Det Markus hittat var ett rum som ingen kände till. I det fanns bland annat ett gammalt vedinkast i två plan ned mot källaren.
– Någon gång under de senaste hundra åren har rummet byggts igen, kanske för att det har dragit kallt eller kommit upp källarlukt, och sedan har det glömts bort, säger Markus.
Uppseendeväckande fynd
Östersunds rådhus genomgår just nu en omfattande renovering. Det som började som en enkel ytskiktsrenovering 2022 har nu vuxit till en fullskalig modernisering av vatten, el, värme och ventilation, med åtgärder kring brandskydd, tillgänglighet och bärande konstruktioner. Under arbetets gång har Skanskas arbetslag gjort flera uppseendeväckande fynd. Igenmurade rum och gångar har kommit i dagen, och mängder av föremål – bland annat en 1950-talsdammsugare i originalkartong.
– Sedan huset invigdes 1912 har det funnits både polisstation, domstol och systembolag här. Vi har hittat allt från gamla spritflaskor till ett hänglås som troligen suttit på en celldörr i fängelsehålan, berättar projektingenjören Frida Isberg.
En av de mer spektakulära upptäckterna är den ”hemliga pub” som en av Skanskas snickare sprang på i källaren – komplett med bardisk, biljardbord och snapsglas.
– Vi tror att det var en rekreationsyta för kommunens anställda och inte en pub i vanlig bemärkelse, men ändå häftigt. Det var som om tiden stått stilla därinne med ett tjockt lager av damm över allt, säger Markus.
Tusentals brev och dokument
Det som väckt störst uppståndelse hittills är dock det som fanns under golvet i kommunens gamla konstförråd.
– Vi skulle dra ny el när jag plötsligt märkte att folk slutat jobba. När jag såg mig omkring satt kollegorna och läste, skrattar Markus.
Under träplankorna låg tusentals dokument, tidningar, brev och telefonkataloger från 1880 till 1920.
– Vi hittade ett nyhetsblad med titeln ”Polisunderrättelser” från slutet av 1800-talet, där alla pågående polisärenden i Sverige räknades upp. Där låg också blanketter för hur man kallar folk till krigsrätt, säger Markus.
Jobbar ihop med antikvarie
Eftersom fastigheten är kulturminnesmärkt i vissa delar måste renoveringen göras mycket varsamt, ofta med forna byggmetoder och material. Fönsterkarmarna kommer att målas med linoljefärg och i trapphuset används gammeldags limfärg.
– Vi jobbar tätt ihop med en antikvarie som guidar oss i många frågor. Det kan handla om vilka eluttag eller strömbrytare som blir mest historiskt korrekta, berättar Frida och fortsätter:
– Det här gör att allt tar längre tid, men det är också viktigt att göra det rätt så att Rådhuset kan fortsätta att vara ett landmärke för Östersund, i minst hundra år till.
När arbetet är klart till årsskiftet kommer besökare att kunna beskåda de historiska fynden. Alla gamla brev och blanketter har lagts tillbaka i golvlagren, men nu med glasskivor över. Andra föremål som Skanskas medarbetare hittat begravda bakom väggar och tak ska ställas ut i en glasmonter.