I höstas revs den gamla Stenportskolan i Lidköping efter att ha varit i kommunens tjänst sedan början av 1970-talet. På samma plats bygger Skanska en ny låg- och mellanstadieskola och en grundsärskola för runt 400 elever. Arbetsgruppen består av ett sammansvetsat gäng från Skanska Region Hus Väst som nu utsetts till årets arbetsmiljöhjältar under Skanska Safety Week. I motiveringen står bland annat att "projektet präglas av positivitet, kreativitet, stabilitet, trygghet och inkludering".
– Oj vad roligt. Jag visste inte ens att vi var nominerade. Det ska vi så klart fira när vi får möjlighet, säger projektchefen Johan Sveder när han nås av nyheten.
Socialt hållbar arbetsplats
Utmärkelsen är ingen slump. Redan från byggstart har målet varit att skapa en socialt hållbar, hälsosam och säker arbetsplats där alla yrkesgrupper, både Skanskas egna medarbetare och underentreprenörer, får tycka till och påverka arbetet.
– En öppen dialog skapar teamkänsla. Det gör att alla drar åt samma håll och är mer benägna att hjälpa varandra, konstaterar Johan Sveder och hyllar arbetsplatsen med produktionschefen Richard Johansson i spetsen som ser till att de fina orden omsätts i handling.
Varje arbetsdag startar med en gemensam morgonuppvärmning. Ibland dukas det upp frukost där alla bidragit med en slant, och nu när vårvärmen kommer siktar gruppen på gemensam grillning. Alla som jobbar i projektet får en vattenflaska med texten "Det är viktigt för mig att det går bra för dig”, samt ett träningsgummiband. Namnlappar delas ut till hjälmarna så att alla ska lära sig varandras namn.
– Budskapet på flaskan kommer till en början från en av rektorerna på skolan. Det är ett uttryck som säger väldigt mycket om den kultur vi vill skapa på arbetsplatsen.
Del av en skolsamverkan
Eftersom det alltid finns de som inte är bekväma att prata i större grupper genomförs också anonyma temperaturmätningar.
– Medarbetarna får sätta grönt, gult eller rött utifrån hur de trivs på arbetsplatsen. Resultatet från avstämningarna ger bra underlag för dialog så att vi kan skruva på saker att göra annorlunda. Men det visar också vad vi gör bra som det är viktigt att fortsätta med, säger Johan Sveder.
En annan uppskattad del av projektet är kontakten med de föräldrar, barn och personal som tillfälligt flyttat till en annan skola. Projektet delar bland annat med sig av filmer, foton och ritningar via en mapp i molnet. Samarbetet är en del av en skolsamverkan där Skanskas Helena Bobic framgångsrikt samordnar aktiviteterna.
– Vi har förmånen att ha kvar särskoleklassen i en del av den gamla fastigheten som inte rivits än. De vill gärna ha materialprover och lära sig om byggprocessen. En av våra yrkesarbetare gjorde på eget initiativ en betongplatta i genomskärning till eleverna, berättar Johan Sveder och tillägger:
– Men det är vi som kammat hem storvinsten. Särskolan bakar väldigt mycket, men hinner inte äta upp allt. Det är inte ovanligt vi får färska surdegsfrallor till etableringen.
Vad är en arbetsmiljöhjälte för dig?
– Någon som är intresserad och engagerad, som tar ansvar för sitt men inte tvekar att hjälpa andra när det behövs. Det är egenskaper jag tycker är värdeskapande.