– Ingen ska behöva bli sjuk av att jobba, säger Mattias Jansson, arbetsmiljöhandläggare på Skanska.
Belastningsergonomi handlar om hur kroppen påverkas av belastningar i arbetet. Det som sker när vi lyfter eller drar tunga föremål, utför repetitiva rörelser eller jobbar i onaturliga arbetsställningar. Enligt Mattias Jansson har många vanliga arbetssjukdomar sin grund i bristande belastningsergonomi.
– De här skadorna kan vara svåra att upptäcka innan det är för sent. Vi behöver bli lika bra på att identifiera risker som sker över tid som vi är på att hantera akuta risker i vår bransch, säger Mattias Jansson som har en bakgrund som betongarbetare på Skanska och nu jobbar fackligt med särskilt ansvar för Väg och anläggning.
Få upp medvetenheten
I en enkät som gick ut till Byggnads medlemmar våren 2021 svarade 89 procent att de upplever någon form av ergonomiska besvär kopplade till sitt arbete. Många av de drygt 3 800 svarande ansåg också att de inte fått tillräcklig kunskap för att kunna undvika belastningsskador.
– Det är tyvärr nedslående läsning. Vi behöver få upp medvetenheten i hela branschen, både hos arbetsgivare och arbetstagare, om hur viktigt det är att använda rätt utrustning och hjälpmedel, se till att alla får rätt utbildning och framför allt planera arbetet bättre, säger Jonas Lyberg, också betongarbetare och Skanskas arbetsmiljöhandläggare på Hus-sidan.
Planera i god tid
Mattias och Jonas lyfter fram planering som ett av de viktigaste verktygen i kampen mot belastningsskador.
– Om vi planerar arbetet i tillräckligt god tid, tillsammans med arbetstagare och skyddsombud, kan vi vara med och skapa förutsättningarna i stället för att bli ställd inför dem, säger Mattias och förklarar vidare:
– Vi kan göra medvetna val i varje steg i kedjan, från vilket material som används till hur det ska förflyttas och monteras. Det kanske kräver extra arbete och pengar i inledningsskedet av ett projekt, men det får vi igen i bättre arbetsmiljö och friskare medarbetare.
Ta inte genvägar
Det är alltid arbetsgivarens ansvar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall, men som arbetstagare har du också en skyldighet att följa de instruktioner och regler som gäller på arbetsplatsen.
– Det är ingen som tackar dig om du tar genvägar för att arbetet ska gå snabbare. Lyssna på kroppen, värm upp innan arbetet, variera och arbetsrotera om du kan, ta pauser och använd de hjälpmedel vi har på Skanska. Alla har rätt till ett hållbart yrkesliv och en pension utan värk, säger Jonas Lyberg.