c

Pepparholm – en biologisk sensation

En av Öresundsförbindelsen viktigaste och mest fascinerande delar är den konstgjorda ön Pepparholm. När ön var färdig valde man att inte plantera något utan lät naturen ta över. I dag är Pepparholm närmast en biologisk sensation med ett rikt växt- och djurliv.

Pepparholm är en avlång, konstgjord ö där Öresundsbron övergår i en tunnel in mot Köpenhamn.
1 av 5 På den fyra kilometer långa konstgjorda ön Pepparholm övergår Öresundsbron i en tunnel in mot Köpenhamn. Foto: IStock
Små vita blommor på ett grönt fält.
2 av 5 Hedmåra växer det gott om på Pepparholm, men ingen annanstans inom en radie på 20 mil. Foto: Staffan Nilsson
En vit skedstork speglar sig i vattnet.
3 av 5 Skedstorkar är mycket sällsynta i de här trakterna. Men 2024 dök de plötsligt upp på Pepparholm. Foto: Andreas Trepte
Den rosa orkidén Ängsnyckel i ett grönt dike.
4 av 5 Vilda orkidéer av arten Ängsnyckel växer på Pepparholm. Foto: Staffan Nilsson
Dammar med lågvatten på den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund.
5 av 5 Det finns flera lågpunkter i terrängen på Pepparholm med stående vatten. Här trivs den grönfläckiga paddan, som annars är sällsynt både i Danmark och Sverige. Foto: Staffan Nilsson.

Hedmåra är en oansenlig liten växt med vita blommor som det finns ganska gott om på ön Pepparholm strax utanför Köpenhamn. Det är konstigt. För Hedmåra hör egentligen inte hemma i Öresundstrakten. I Sverige växer den inte alls. I Danmark förekommer den på västra Jylland – 20 mil från Pepparholm.
Men det här är ingen vanlig holme, utan en fyra kilometer lång konstgjord ö där Öresundsbron övergår i en tunnel som leder in mot Köpenhamn.
Från början var det tänkt att Öresundsbron skulle dras rakt över ön Saltholm. Man kom dock fram till att bron och all trafik skulle störa den känsliga naturen för mycket, och bestämde i stället att en artificiell ö skulle byggas. Alltså ännu en utmaning för Skanska konsortium som fått i uppdrag att bygga Öresundsbron.

Naturen fick ta över

Ön designades av den svenska bro- och landskapsarkitekten Inger Berglund och byggdes upp av sprängsten och 240 000 kubikmeter kalkrik jord som muddrats från Öresunds botten. Efter en namntävling i Danmark döptes ön till Pepparholm, eller Pepparholmen som den också kallas.
När bron och ön var färdigbyggda lämnades Pepparholms markyta orörd. Det såg nästan ut som en öken. Naturen fick ta över. Vad skulle hända?
Nu vet vi.

Nya arter dyker upp

I dag är Pepparholm en grönskande ö med frodig gräs- och buskvegetation. Här finns runt 600 växtarter, cirka 1 000 insektsarter och ett rikt fågelliv med ett 30-tal häckande arter. Dessutom grodor och andra smådjur.
– Det är en väldigt speciell plats, säger Staffan Nilsson, biolog och aktiv i Lunds Botaniska Förening och därmed en av de få människor som vid några tillfällen varje år har tillträde till Pepparholm, som annars är förbjudet att besöka. 
Föreningen har sedan Öresundsförbindelsen stod klar inventerat naturen på ön.
– De första fem åren hände det jättemycket. Sedan blev det mer stabilt. Men det dyker upp nya arter lite fortlöpande. Det är intressant att följa allt eftersom, säger Staffan Nilsson.

Kom med vinden

Ingenting har alltså planerats eller planterats på Pepparholm. Men hur har då all denna grönska uppstått? Staffan Nilsson förklarar att växterna kommit till ön på i huvudsak tre olika sätt. Många av dem som etablerade sig först kom med vinden.
– Tänk maskrosor och liknande arter, säger Staffan Nilsson.
Andra arter har med stor sannolikhet kommit till Pepparholm med schaktmassor och annat material som användes när ön, broanslutningen och tunneln byggdes. En del frön har troligen funnits på eller i de maskiner som använts. Det är så Staffan Nilsson tror att Hedmåran kom till Pepparholm. Till sist har många arter kommit med fåglar och deras spillning.
– Det är bärätande fåglar som tar med sig frön ut. Efter ett tag började det komma upp bärbuskar här och var, svarta vinbär, björnbär och liknande, säger Staffan Nilsson och förklarar vad det är han tycker är så fascinerande med Pepparholm:  
– Det är just att växterna har fått hitta dit själva, och att det blir en märklig miljö och kombination av arter som man inte ser någon annanstans.

Studie av marksvampar

Skanskas egen ekolog Tim Schnoor jobbade inte på Skanska när ön byggdes, men håller också miljön på Pepparholm högt.
­– Det är spännande med miljöer, nya ekosystem, som får självkolonisera. Det innebär till exempel möjligheter till forskning under ovanligt kontrollerade former för att vara ekologi.
Han har själv studerat hur en viss typ av marksvampar koloniserar Pepparholm, och jämfört det med andra öar runt omkring.
– Det gav oss en bild av vilka typer av svampar som koloniserar nya ekosystem. Man kan helt enkelt studera ekosystems skiftningar över tid. Spännande!

Senast uppdaterad: 2025-04-11

Rekommenderad läsning