Handslaget för biologisk mångfald är en gemensam satsning från Skanska, AstraZeneca, Vectura, Volvo Cars och Göteborgs Stad. Tillsammans har de undertecknat en avsiktsförklaring med löfte om att genomföra åtgärder för biologisk mångfald.
– Det är viktigt att kroka arm för att driva på och se till att hitta lösningar som gynnar den biologiska mångfalden. Jag ser fram emot att se våra organisationer jobba tillsammans för en hållbar stadsmiljö och bättre hälsa för invånarna, men också arbeta för en ökad motståndskraft mot klimatförändringar, säger Sara Gorton som är hållbarhets- och innovationsdirektör på Skanska Sverige.
Kan agera kraftfullt
Gemensamt för alla aktörer är att de har stor påverkan på den biologiska mångfalden, och därför också har stora möjligheter att agera kraftfullt inom sina respektive områden.
– Det är en viktig satsning för att främja och skydda vår natur. Genom att samarbeta med andra kan vi hitta nya lösningar och skapa en starkare och mer hållbar framtid för kommande generationer. Detta är något vi på Volvo Cars brinner för extra mycket då vi har våra rötter och huvudkontor här i Göteborg omgivna av havets och kustens ekosystem, säger Vanessa Butani, hållbarhetschef på Volvo Cars.
Stöd från vetenskapligt råd
Under våren tas en handlingsplan fram. Varje aktör sätter upp två mål, som ska vara mätbara och bidra till verkliga förbättringar av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Handlingsplanen kommer även att granskas av det vetenskapliga råd som tillsätts som stöd för arbetet med det här handslaget.
– För Skanskas del kan det innebära att återställa eller nyskapa, men även om att utvärdera platsers kvalitéer och vad som kan sparas när vi bygger. Det kan handla om att spara eller bygga biologiskt rika vattenmiljöer, eller ängar i stället för gräsmatta. Miljöer som ger både stora sociala såväl som ekologiska värden, säger Sara Gorton.
Står inför stora utmaningar
En förhoppning är att handslaget också kan skapa inspirera fler organisationer att prioritera och genomföra åtgärder för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
– Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Att bevara och stärka den biologiska mångfalden är helt avgörande för att utveckla en stad som vi både vill och kan leva i framöver. Därför det oerhört glädjande att vi nu har en gemensam plattform tillsammans med näringslivet och akademin där vi kan stärka varandra i arbetet med de här frågorna, säger Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs Stad.