c

Moderniserat stadsbibliotek håller stilen

När Skanska renoverar ett av Stockholms arkitektoniska landmärken ska det helst inte synas. Stadsbiblioteket blir både säkrare och tillgängligare, men stilen från 1928 hålls intakt.

Vy över entrén till Stockholms stadsbibliotek.
1 av 7 Stockholms stadsbibliotek genomgår just nu en upprustning, framför allt för att klara dagens myndighetskrav på säkerhet och tillgänglighet. Foto: Niklas Franck
Stadsbibliotekets ljuskrona renoveras och rengörs.
2 av 7 Ljuskronan från Orrefors var en gåva vid invigningen 1928. Nu har den plockats ner för att rengöras och restaureras. Foto: Niklas Franck
Gobelängen ”Svenska sjömän i främmande hamn” hänger i en av stadsbibliotekets salar.
3 av 7 Gobelängen ”Svenska sjömän i främmande hamn” av konstnärinnan Dana Bilde var utlånad under 2020, men är nu tillbaka på sin plats stadsbiblioteket. Foto: Niklas Franck
Byggställningar sträcker sig mot taket i den 24 meter höga rotundan.
4 av 7 Besökare är välkomna till stadsbiblioteket under renoveringen, men får samsas med byggställningar som sträcker sig mot taket i den 24 meter höga rotundan. Foto: Niklas Franck
Porträtt på Skanskas projektingenjör Ina Djurestål.
5 av 7 ”Vi har en väldigt bra dialog med verksamheten”, säger Skanskas Ina Djurestål som ansvarar för ekonomi, inköp, kvalitet och miljö i projektet. Foto: Niklas Franck
Böcker i rad i hyllorna på Stockholms Stadsbibliotek.
6 av 7 Stockholms stadsbibliotek har en imponerande samling böcker på runt 400 000. Foto: Niklas Franck
Vy över stadsbibliotekets rotunda.
7 av 7 Rotundan är bibliotekets centrala bokhall. Rummet är nästan helt symmetriskt då det är 26 meter i diameter. Foto: Niklas Franck

Det är ett hus som tar plats i stadsbilden, med sin roströda färg och 24 meter höga rotunda som tronar i mitten av byggnaden. När Stadsbiblioteket invigdes våren 1928 var det toppmodernt. I dag, knappt 100 år senare, är det ett av Stockholms mest betydande byggnadsminnen, vilket förstås påverkar den renovering som pågår just nu.

– En av våra viktigaste uppgifter är att se till att vi inte gör större ingrepp än vi behöver. Vi måste hela tiden stämma av med en antikvarie så att vi bygger på ett korrekt och tidsenligt sätt. Helst ska man inte alls se att vi varit här, säger Skanskas Ina Djurestål som ansvarar för ekonomi, inköp, kvalitet och miljö i projektet.

Ska klara kraven

Uppdraget från Stockholms Stad och fastighetskontoret går främst ut på att huset ska klara dagens myndighetskrav när det gäller brandsäkerhet, tillgänglighet och barnsäkerhet. Det handlar om klämskydd för barn, toaletter för rullstolsburna och inte minst moderna brandalarm som ska skydda både besökarna och de 400 000 böcker som finns i lokalerna.

– Vi har till exempel skapat en naturlig lutning vid entrén mot Odengatan för att det ska bli lättare att komma in med rullstol. Vi har också dragit om nödljusen och satt in ett talande brandalarm, säger Ina.

Nygammalt glas

I samband med projektet görs insatser för att restaurera konstverk och detaljer i arkitekturen. Den enorma gobelängen ”Svenska sjömän i främmande hamn” var utlånad till Liljevalchs under 2020, men är nu tillbaka på sin plats med uppfräschade färger och ny lyster.
En mindre lyckad renovering från 1980-talet har också åtgärdats. Det handlar om glaset i entrén mot Odengatan som nu ser ut som om det installerats 1928.

– Glas får en viss vågighet över tid. För att återskapa ett tidstypiskt utseende brände vi glas i olika prover som antikvarien sedan fick välja från, berättar Ina.

Rengöring av ljuskronan

I Skanskas uppdrag ingår det att se över den klassiska ljuskronan i rotundan. Den tillverkades av Orrefors och var en gåva från Nordstedts och Bonniers förlag vid invigningen. Lampan har tagits i sär och rengörs nu av experter, som också filmat och fotograferat varje kvadratcentimeter för att kunna återställa den i originalskick.

– Vår underleverantör upptäckte att det finns sprickor i vissa av glasen. Vi har kontaktat Orrefors för att försöka få tag på de gamla formarna. Vi kommer också att laga ljuskronans hissanordning så att den lättare kan rengöras i framtiden.

Vad är det roligaste med det här projektet?

– Att få jobba i en så kulturhistoriskt viktig byggnad och ett landmärke för Stockholm. Att biblioteket varit öppet under nästan hela projektet har ställt höga krav på oss att informera om vad vi gör och varför. Det gör att vi nu har en väldigt bra dialog med verksamheten, konstaterar Ina.

Arbetet beräknas vara klart i slutet av januari 2023.

Senast uppdaterad: 2022-01-25

Rekommenderad läsning