Oscar och Sara Engström kliver förväntansfulla in i sitt blivande hem med lilla Freja mellan sig. Hon travar fram och tillbaka över de öppna ytorna och tjoar förtjust så det ekar i det tomma huset, som just städats ur och slutbesiktigats. Medan föräldrarna känner in rummens rymd och inspekterar sina färg- och materialval kryper Freja nöjt upp i hörnet av en låg och bred fönsternisch: hon har redan hittat sin favoritplats.
- Det känns fantastiskt att komma ut hit, vi har längtat länge nu, säger Oscar.
- Vi köpte huset för ett och ett halvt år sedan, det känns nästan overkligt att det är färdigt. Vi har ju sett det på bild och ritning men det är en helt annan känsla när man får komma hit. Det är svårt att ta in, säger Sara.
Uppskattar det gröna
Den lilla familjen uppskattar att huset byggts med särskild miljöhänsyn. Sara arbetar själv på arkitektkontor med projekt som är hållbarhetsklassade på olika sätt.
- Därför känns det extra roligt att själv flytta in i ett sådant hus. Vi valde givetvis inte bostad enbart efter det, det är svårt nog att hitta hus ändå. Men det känns jättebra att det blev så, säger Sara.
- Läget känns också helt rätt, vi har nära till många saker som är viktiga för oss med skola, vardagslogistik och bra busspendling in till stan. Det är både ekonomiskt och miljömässigt smart att inte köra bil varje dag så det värderade vi jättehögt, tillägger Oscar.
Billdals Strandäng är ett spjutspetsprojekt då fem av husen har fått extra miljöfokus. Som alla Skanskas kommande bostäder är de Svanenmärkta, med en hög energiklassning och stränga krav på kemikalier och material. Men ambitionen har inte stannat där berättar Petra Krüger, regionchef för Skanska Nya Hem i sydväst.
- Husen i Billdal är föregångare ur flera aspekter. Det är de första mörkgröna villorna i Sverige, det är vi jättestolta över. Mörkgrönt är det högsta steget i vår interna miljömärkning, Skanskas gröna karta. Den ställer långt högre krav än offentliga certifieringar och är vårt verktyg för att leda branschen mot ett fossilfritt och klimatneutralt Sverige 2045.
Miljöanpassat i alla led
Den mörkgröna märkningen kräver miljöanpassningar i alla led, från planeringsstadiet till hela byggnadens livslängd. I Billdal innebär det bland annat att husen ska producera minst lika mycket energi som de använder för värme och varmvatten. Byggnaden är energieffektivt utformad och solceller på taket alstrar el till husets energiförbrukning. Vid särskilt soliga dagar kan överskottet säljas på elnätet och ge samhället ett tillskott av grön el. Även byggprocessen är energisnål och deponifri med anpassade transporter och inköp.
Det kan låta lite med fem villor, men varje litet steg är tänkt att pressa fram gränsen för vad som är möjligt. Det som i dag går att göra i enstaka byggnader kan bli standardlösningar så småningom. Skanska har bland annat byggt mörkgröna radhus i Växjö och Malmö och kontorshus i Helsingborg.
Genererar sin egen el
Oscar och Sara Engström ser många positiva följder av miljöanpassningarna.
- Den låga elförbrukningen och att huset släpper från sig så lite värme, det sänker våra boendekostnader. Att vi genererar vår egen el och en solig dag kan sälja den vidare till andra är också roligt, säger Oscar.
- De miljövänliga materialvalen känns väldigt bra då vi har småbarn som ska växa upp här. Man vet inte idag vilka ämnen som upptäcks vara farliga imorgon, det känns tryggt med en ren miljö. Och så är det hållbarheten förstås. Den är väl viktig för de flesta nuförtiden, man kommer inte undan. Vi tycker om att vara ute i naturen och då tänker man en gång extra på att det här vill vi ha kvar. Alla får göra så gott de kan och det känns väldigt bra att vi gör det, säger Sara.