Första gången Patrik Winstedt hamnade i en nödsituation var han bara 15 år. Han satt på traktorn hemma på familjens gård när granndottern tappade greppet om barnvagnen och ett av tvillingsyskonen hamnade i en bäck.
– Jag minns fortfarande hur det kändes. Adrenalinet bara sprutade. Jag flög av traktorn och fick upp flickan.
Efter 25 år som snickare på Skanska skolade Patrik om sig och jobbar nu som arbetsledare i region Hus i Göteborg. Han säger att han alltid velat hjälpa folk och berättar om semestern där en kvinna på segelbåten bredvid ramlade i med ett plask.
– Hon var berusad och jackan åkte upp och låste hennes armar. Om vi inte upptäckt henne skulle hon aldrig ha klarat sig.
Skarpt läge vid tredje larmet
Efter den senaste första hjälpen-utbildningen på jobbet tog Patrik chansen att bli sms-livräddare. Det innebär att SOS Alarm skickar ett meddelande till personer som befinner sig i närheten av ett hjärtstopp. Det var vid Patriks tredje larm som det blev skarpt läge.
– Jag höll på och grejade i trädgården när det började låta i bakfickan. Jag tryckte fram adressen och såg att hjärtstoppet bara var några hundra meter från vårt hus.
Med hög puls tog Patrik med sig sin nyligen införskaffade hjärtstartare och gav sig av i bilen med sonen som förare.
– När vi kom fram låg det en man på golvet samtidigt som en annan livräddare på plats gjorde kompressioner. Jag aktiverade hjärtstartaren och vi kunde ge två chocker innan ambulanssjukvårdarna kom och tog över, berättar Patrik.
Ingen tid att tveka
Mannens hjärta började slå igen och enligt ambulanspersonalen var det sms-livräddarnas snabba agerande som räddade hans liv.
– Det är svårt att förklara hur det känns i stunden. Man är full av energi och bara kör. Det finns inte tid att tänka eller tveka. Efteråt gick jag därifrån utan jacka, mobil, körkort och allt. Mannens son kom förbi med grejerna dagen efter och var väldigt tacksam.
Vad är det bästa med att Skanska erbjuder första hjälpen-utbildning till alla medarbetare?
– För mig har det betytt att jag känner mig säker. Den praktiska kunskapen är viktigt, men utbildningen ger också det självförtroende som behövs när något händer.
Har du något tips till andra som kanske hamnar i en liknande situation?
– Även om du är nervös och inte vet exakt hur du ska göra är det bättre att försöka än inte göra något alls. Och med hjärtstartare går det nästan inte att göra fel. Den talar om för dig precis vad du ska göra och när. Det är bara att hänga med.