Hittills har 23 svenska städer skrivit på Viable Cities klimatkontrakt som syftar till att snabba på övergången till ett mer hållbart samhälle. Det övergripande målet – ”klimatneutralitet till 2030” – blir en motor för städernas hållbarhetsarbete, men också en rejäl utmaning. För att lyckas behöver det ske framsteg inom allt från elförsörjning och avfallshantering till transporter och byggnation, och det är här Skanska kommer in.
– Vi insåg tidigt att vi hade en roll att spela. Bygg- och anläggningssektorn står i dag för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Här fanns det en möjlighet för oss att tydligt bidra till städernas omställning, men också komma närmare våra egna klimatmål, förklarar Skanska Sveriges hållbarhetsspecialist Agneta Wannerström
Lokal färdplan för byggbranschen
I sin strävan att uppfylla Klimatkontrakt 2030 har flera städer gjort lokala överenskommelser. Skanska har hittills signerat avtal med elva städer. Ett av de första skrevs med Malmö stad, som blivit en föregångare i arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser.
– Malmö har otroligt ambitiösa mål, bland annat ska de geografiska utsläppen minska med 70 procent till 2030. Staden stöttade också tidigt de aktörer som drog i gång en lokal färdplan för bygg- och anläggningssektorn, som nu blivit en viktig arena för att utbyta kunskap med andra i branschen, berättar Skanskas klimat- och hållbarhetschef i Syd, Anders Edvardsson.
Det unika med Lokal Färdplan Malmö 2030 är att Skanska där samarbetar med runt 200 företag som i andra sammanhang skulle kunna betraktas som konkurrenter.
– I vanliga fall skulle man ju aldrig diskutera pengar inom konkurrerande verksamhet, men när det handlar om hållbarhet är det öppna kort, dialog och samverkan. Jag upplever ett otroligt engagemang där alla delar med sig av sina erfarenheter, säger Anders Edvardsson.
Samverkan en förutsättning
I avtalet med Malmö lovar Skanska i sin tur att minska sina utsläpp med 50 procent till 2030, och att alla egenutvecklade projekt ska var så hållbara att de inte bidrar till nettoökningen av växthusgaser över tid. Ett konkret exempel är de villor som Skanska bygger i Bunkeflostrand. Svanenmärkta kvarteret Söder om Allén blir det första bostadsområdet med småhus i Sverige att få SGBC:s nya klimatcertifiering NollCO2.
– Vi har byggt så energieffektivt som möjligt och har satt solceller på alla hus. Det ger en väldigt bra driftsfas, vilket bidrar till minskad energianvändning i Malmö stad, förklarar Anders Edvarsson.
Ett annat exempel på vad samarbetet lett till är bygget av Citadellsgymnasiet i Malmö, som vid byggstart inte hade några klimatkrav alls. Eftersom projektet skedde i samverkan kunde Skanska presentera en klimatkalkyl och förslag på åtgärder som i slutändan minskade utsläppen med 20 procent.
– Nyckeln till klimatomställningen är samarbete. Vi måste göra jobbet tillsammans, och ta kostnader och vinster tillsammans, för att komma framåt, konstaterar Anders Edvardsson.
Malmö bjuder in till event
Två år efter undertecknandet har det blivit dags för Skanska och Malmö stad att utvärdera arbetet, förnya sina löften och kanske även skruva på målen. För Malmö stad är en av huvudfrågorna just nu hur man kan samlas kring åtgärderna och de gemensamma utmaningarna, så att flera aktörer tillsammans kan uppnå mer på kortare tid.
– Utifrån analyser har vi pekat ut prioriterade områden där det finns en stor potential att kraftigt minska utsläppen i Malmö, mobilitet och klimatneutralt byggande är två av dem. Inom varje område arbetar vi med färdplaner som visar riktning och konkreta åtgärder för att nå målen, berättar Sofie Holmkvist, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.
– I juni bjuder vi in klimatkontraktsaktörerna till ett event med fokus på denna kraftsamling och hur vi konkret kan arbeta tillsammans i färdplanerna.
Hon menar att samarbetet med Skanska och andra företag och organisationer i Malmö är direkt avgörande för att lyckas med omställningen.
– Ingen kan nå klimatmålen på egen hand. De kommande åren behöver vi har ett stort fokus på gemensam handling, här ser vi att klimatkontrakten kan fungera som en möjliggörare, säger Sofie Holmkvist.
”Vi behöver lära av varandra”
Med bara sex år kvar till 2030 skulle Skanskas hållbarhetsspecialist Agneta Wannerström gärna se att alla 23 städer som ingår i Viable Cities tar stora kliv framåt i konkret handling och att det sker i samverkan.
– Behovet av klimatomställning i samhället är enormt. Alla sätter mål, men ingen vet exakt hur de ska nå dit. Vi behöver bli bättre på att lära av varandra och samordna våra arbetssätt så att vi kan skala upp bra lösningar, säger hon och förtydligar:
– Klimatkontrakten ger oss en gemensam målbild och en möjlighet att samverka, och det är först då vi kan få det att hända.