Skanska har som mål att ha netto noll klimatpåverkande utsläpp senast 2045. Mycket handlar om att hitta alternativa metoder och material, men för att kunna accelerera omställningen måste insatserna ske på alla nivåer. Därför har det gemensamma lärandet blivit ett viktigt fokusområde, och det är även temat för Skanskas årliga hållbarhetsvecka.
– Om vi ska lyckas ta nästa steg behöver fler känna engagemang och driv i klimatarbetet. Ingen sitter på alla svar, men genom att dela erfarenheter och lära av varandra kan vi hitta de bästa lösningarna tillsammans, förklarar Agneta Wannerström, hållbarhetsspecialist på Skanska.
Får saker att hända
Det är inte alltid de största idéerna som är bäst. Skanskas region Hus Väst har satt strålkastarljuset på hållbarhetsarbetet genom att utse klimatledare i organisationen. Det är medarbetare som vid sidan av sitt ordinarie jobb fått i uppdrag att bevaka klimatinsatserna, öka kunskaperna på arbetsplatsen och sprida erfarenheter vidare till kollegor i andra projekt.
– Idén kommer från insikten att vi behöver jobba mer med klimatet i vardagen och på bredden. Tanken är att klimatledaren ska fungera som en katalysator som får saker att hända, säger Therese Göras, klimat- och hållbarhetschef för Skanska Hus Väst.
Det kan vara så enkelt som att påminna om klimatperspektivet i ett projekteringsmöte, eller lyfta både kostnad och klimatavtryck när det är dags att presentera en konstruktionslösning för en kund.
– Var får vi mest klimatnytta för pengarna? När det blir en självklar fråga hos fler medarbetare kan vi snabba på omställningen, säger Therese Göras.
Nätverk för kunskapsdelning
Johan Torstensson är projektingenjör i Lidköping och klimatledare i sin region. Han har bland annat ansvar för ekonomi och inköp i projekten, och ser klimatledarrollen som en självklar utveckling.
– När jag först fick frågan blev jag förvånad eftersom jag inte jobbat mer med klimatlösningar än någon annan, men sedan insåg jag att det är just det som är poängen. Vi behöver alla fokusera mer på miljöarbetet, och nu har stafettpinnen lämnats över till oss.
Kunskapsöverföringen mellan klimatledarna är en lika viktig del som arbetet i de egna projekten. Den sker genom nätverksträffar där de kan dela erfarenheter och stötta varandra om något känns utmanande.
– Det bästa med nätverket är att vi verkligen kan lära av varandra och känna att vi står starka tillsammans. Det är ju ett lagarbete även om vi jobbar i olika projekt, säger Johan Torstensson.
Ni är ensamma om att ha klimatledare i Skanska Sverige, vad är nästa steg?
– Det här är fortfarande ganska nytt hos oss och det tar tid att bygga upp både kunskap och rutiner för arbetet, men det finns en stor nyfikenhet ute i organisationen. Vi delar gärna med oss av erfarenheterna så här långt till alla som vill, säger Therese Göras.