c

”Jag är stolt över att Skanska tar inkludering på allvar”

När Skanska hissar regnbågsflaggan är det ett ställningstagande för alla människors lika värde, men för kundcenterchefen Patricia Sandström är det mer än så. – Det signalerar att på den här arbetsplatsen får du vara den du är.

I början av augusti genomfördes Pride i Stockholm. Det var en fest och en fristad där alla kunde vara stolta över vem de är, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. En som brinner extra mycket för frågan är Patricia Sandström, chef för Skanska Rentals fyra kundcenter i Stockholmsområdet. Där vajar regnbågsflaggan året om.

– För mig är det en viktig markering. På våra kundcenter ska man alltid känna sig välkommen att hyra maskiner oavsett vem man är, och detta är ett viktigt statement oavsett om du är kund eller medarbetare. Flaggan är en av de saker som representerar denna öppenhet.

"Att komma ut är en process”

Patricia är född i Rumänien och kom till Sverige som 5-åring. Hon upptäckte tidigt att hon var annorlunda, med fler killkompisar än tjejkompisar under uppväxten.

– Vi föds ju per automatik in i heterorollen, med förväntningar om att bli tillsammans med en person av motsatt kön och de förväntningarna följer en hela livet.

– Jag måste komma ut varje gång jag vill byta hemförsäkring eller öppna ett nytt bankkonto. Jag får frågan om min sambo och ”hans” namn. Sen blir det tyst i luren följt av ett ursäktande ”jaha” när de inser att jag bor med en kvinna.

Redan i tidiga tonåren berättade Patricia för sin mamma att hon var homosexuell, men ämnet viftades bort med att det nog bara var en fas.

– Att komma ut är en process, både för individen och dess omgivning. Därför är det inte ovanligt att många inom hbtq genomgår en identitetskris när de väl kommer ut. För somliga går det så långt att de senare i livet kämpar mot depression. Det kan vara oerhört smärtsamt att inte bli accepterad för den du är.

Leva på sina villkor

Patricia genomgick sin stora identitetskris under universitetstiden. Under ett omtumlande utbytesår i Italien, där hon av en slump hamnade i en lägenhet med tre homosexuella killar, fick hon stöd och uppmuntran att leva livet på sina egna villkor.

– Att komma till Milano var som att kasta upp alla pusselbitar och sätta ihop dem igen. Fast denna gång på rätt plats. Jag insåg att världen är så mycket större än Uppsala och Sverige, och plötsligt spelade andras åsikter ingen roll längre.

Erfarenheter som hon nu kan använda i jobbet som chef på Skanska.

– Jag vet hur viktigt det är att få vara sig själv oavsett om det är hemma eller på jobbet. Det är den arbetsmiljön jag vill skapa för mina medarbetare. Alla behöver inte tycka likadant, men jag förväntar mig att man respekterar varandra.

Med uppförandekoden i ryggen

Hon är stolt över att jobba på ett företag som tar inkludering på allvar, och nämner särskilt Skanskas uppförandekod.

– Den sätter ribban för hur vi ska bete oss på arbetsplatsen och där är Skanska väldigt tydliga med vad som inte accepteras. Detta budskap är så otroligt viktigt inte bara inom bolaget utan även för de företag Skanska samarbetar med.

– Mina medarbetare vet exakt var jag står i denna fråga. Min ambition har alltid varit att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö, där man får vara den man är utan att bli ifrågasatt eller kränkt. Men det är också skönt att veta att jag har bolaget i ryggen. Om det sker ett etiskt övertramp hanteras det snabbt, öppet och transparent.

Finns det någon fråga du brinner du extra för?
– Att alla ska ha samma rättigheter i samhället oavsett om de identifierar sig som man, kvinna eller hen. Rätten att gifta sig, rätten att skaffa barn, det ska inte ske någon diskriminering baserad på könsidentitet eller sexuell läggning. Du ska vara lika mycket värd som individ oavsett hur du väljer att identifiera dig.

Patricias inkluderingstips

  • Ställ öppna frågor. Det kan vara så enkelt som att säga ”Vad gör din partner?” i stället för ”Vad gör din pojkvän?”
  • Om någon beter sig illa på arbetsplatsen, säg ifrån eller prata med din chef. Det är aldrig okej med kränkande kommentarer eller skämt.
  • Är kollegan annorlunda? Du behöver inte tycka likadant, men acceptera att ni båda har ett lika värde och lika stor rätt att trivas på jobbet.
  • Har du egna fördomar? Ingen är perfekt! Våga fråga! Det viktigaste är att du är genuint intresserad av den andra personen, inte dömer och är öppen för att lära dig mer.
  • Respektera gränser! Det är upp till varje person att avgöra hur mycket de vill lämna ut av sig själv och sitt eget liv.
Senast uppdaterad: 2022-08-15

Rekommenderad läsning