c

Insikter och slutsatser – Om vilken roll stadsutveckling och fastigheter kan spela på framtidens energimarknad

Fulladdade batterier efter energifrukosten. De spännande samtalen om den roll stadsutveckling och fastigheter kan spela för en hållbar energiomställning lockade många intresserade. Att vi för första gången träffades i Citygate var säkert ett extra dragplåster.

Publik och talare på frukostseminarium i Citygate. Henrik Ahnström på Skanska, Per-Anders Gustafsson, vd Göteborg Energi och Tonje Værdal Frydenlund från det norska arkitektkontoret Snøhetta.

Per Hanson, projektchef, inledde med berättelsen om den sju år långa resan från bensinstation till Nordens högsta kontorshus med 36 våningar. Projektet har engagerat tusentals människor och vi har kunnat dra nytta av lärdomar från våra stora projekt på andra marknader, bland annat i USA. Vill du läsa mer om Citygate kan du göra det här.

En förändrad energimarknad

Henrik Ahnström på Skanska beskrev hur arbetet med att underlätta den gröna omställningen blir allt viktigare, mycket kopplat till kriget i Ukraina. Det blev än tydligare hur energimarknaden måste förstås utifrån alla de tre dimensionerna klimat, kostnad och säkerhet. Nya EU-regler kring emissioner från byggnader och energiförsörjning skapar också förändrade förutsättningar. Nu måste vi verkligen nyttja energin på smartast möjliga sätt, men samtidigt är energisystemen inte byggda för framtidens behov. Därför måste vi samverka än mer och söka lösningar gemensamt i grön teknik som finns redan nu.

Energibolag och arkitekter – två viktiga aktörer

Per-Anders Gustafsson, Göteborg Energis nye vd, och Tonje Værdal Frydenlund från det norska arkitektkontoret Snøhetta, beskrev utifrån sina olika perspektiv hur de tar sig an energifrågan.

Göteborg Energi ser ett starkt ökat effektbehov hos sina kunder inom en snar framtid, framför allt på Hisingen. De prioriteringar som bolaget gör för att möta detta är att verka för storskalig havsbaserad vindkraft i Västsverige, arbeta för att öka kapaciteten i stam- och regionnät till Göteborg och att stärka den långsiktiga rollen för kraftvärmen i Västsverige.

Men det enskilt största behovet för en hållbar omställning är tillgång till el. Därför vill Per-Anders gärna identifiera de problem som också kan innebära möjligheter. Som det stora antalet elbilar som kan utgöra en batterikapacitet när de inte används och digitala plattformar som hjälper oss att styra om konsumtionen av el till rätt tillfälle.

Att bygga smart är en väg att utnyttja energin klokt. Tonje beskriver konceptet och samverkansplattformen Powerhouse där Skanska är en av parterna. Genom att i ett mycket tidigt skede koppla in samtliga aktörer kan alla direkt bidra med sin kunskap och tillsammans ta beslut där klimat väger lika tungt som kostnad, tid och kvalitet. Med gemensamma ambitioner och tydliga mål, samt med ett bra ledarskap kan man nu också inspirera andra för en positiv förändring av hur byggprojekt genomförs. Viktiga punkter är att minimera och optimera energianvändningen, producera förnybar energi, välja material och lösningar med låg klimatpåverkan, att återbruka och att byggnader kan användas flexibelt för flera syften. I ett Powerhouse-projekt är koldioxidekvivalenter del av budgeten och målet är att varje projekt ska bli ännu lite bättre än det förra.

Tonje visade flera konkreta projekt där vi fick se hur de goda idéerna blivit verklighet. Det var inte bara nybyggen, utan också ombyggnad av ett kontorshus från 1980-talet där man reducerat energianvändningen med 90 procent! Nu hoppas vi snart få se ett Powerhouse i Göteborg.

Tillsammans bygger vi ett bättre samhälle

Som vi ser gång efter gång så är det genom att arbeta tillsammans och att inleda strategiska samarbeten så tidigt som möjligt som vi kan lyckas med den gröna omställning som krävs. Fastighetssektorn ska inte bara se till sin egen byggnad utan dess påverkan blir på hela samhället. Ibland finns det motverkande lagstiftning som hindrar, då får vi visa myndigheterna var hindren finns. Se till att få med dig personer som gillar att samarbeta och dela med sig.

Senast uppdaterad: 2024-04-04

Rekommenderad läsning