Frihamnen i hjärtat av Göteborg är ett gammalt industriområde som så sakta håller på att utvecklas till en del av innerstaden. Göteborgs Skateboardförening drev tidigare en skateboardramp i området, men den var sliten och hade gjort sitt. Eftersom sporten samlar flera tusen utövare i Göteborg ville man skapa en ny miljö där åkarna kan samlas.
En teknisk utmaning
Tillsammans med representanter för staden, specialister från Skanska och medlemmar i Göteborgs Skateboardförening påbörjades utvecklingsarbetet. Målet var att skapa en hållbart tillverkad streetyta för skateboardåkning, som skulle kunna finnas på platsen i ett begränsat antal år och sedan flyttas. Den skulle också vara i återvunnen betong.
- Det var helt klart en utmaning som ställde höga krav på oss, säger Sven Junkers, chef på Skanska Teknik. Först tänkte vi gigantiska pusselbitar som kunde fogas samman, men kravet var att den skulle vara helt slät utan några skarvar.
– Genom att vi hade en dialog genom hela processen kunde vi hitta lösningen: en hel, gjuten platta som är förberedd med tomma elrör igenom. Det gör att vi, när den behöver flyttas, kan såga upp plattan i bitar och sedan använda rören för att dra samman bitarna med minsta möjliga skarvar.
Spännande samarbete
När man tillsammans bestämt hur plattan skulle konstrueras blev nästa steg att ta fram en betongblandning som fungerade.
- Ett sådant här projekt är perfekt att testa det på, säger Barbro Brattström Grujovic, affärsutvecklare på Skanska. Det är viktigt för oss att få fram en produkt som fungerar och ett bra referensprojekt som andra kan ta del av. Vi vill att fler ska efterfråga detta så att vi kan skala upp och införa cirkulerad betong i fler projekt.
Att skapa rätt blandning krävde ett antal tester. Förutom cirkulerad betong lades också krossad betong under plattan i stället för makadam vilket sparar naturligt berg. Malin Finlöf, Översiktsplanerare social hållbarhet och platsutveckling i Göteborgs stad, tycker att projektet visar hur man kan komma vidare i miljöarbetet.
- Vi kan inte bara beställa en färdig produkt, då kommer vi inte framåt. Om ingen efterfrågar nya och mer hållbara lösningar blir det ingen utveckling. Där har vi som kommun och andra stora beställare en viktig roll att spela.
Skateboardåkarna med hela vägen
Ovanpå den gjutna plattan kommer Göteborgs Skateboardförening att skapa hinder med hjälp av artefakter från området som stadsmiljöförvaltningen sparat tillsammans med sådant som föreningen själva har.
- Det är så himla grymt att ha fått vara med hela vägen, säger Magnus Hanehöj på skateboardföreningen. Det har dessutom varit väldigt roligt. Vi är inte riktigt vana vid det, men det har varit fantastiskt att bli lyssnade på. De tog hänsyn till våra önskemål och eftersom vi har bra koll på vad våra medlemmar vill åka på kommer den ju att bli använd. Vilket också är en aspekt av hållbarhet, som är viktigt även för oss.