c

Hur ska framtidens Göteborg formas och fungera?

År 2050 är vi 153 000 fler invånare i Göteborg än idag och det kommer att behövas mängder av nya bostäder och arbetsplatser. Göteborg har samtidigt en vision om att bli en hållbar stad för alla. Aila Hirvonen Bremefors, som är affärsutvecklingschef, berättar här hur vi på Skanska är med och formar framtidens Göteborg.

Aila Hirvonen Bremefors är affärsutvecklingschef på Skanska i Göteborg.

I början av mars presenterades den senaste befolkningsprognosen för Göteborg. 2050 kommer vi att vara 757 000 göteborgare, vilket betyder att staden kommer att växa med i snitt 5 700 personer per år. Att Göteborg är attraktivt och växer skapar möjligheter, såsom bostäder, arbetsplatser, skolor och infrastruktur. Samtidigt ökar då konkurrensen om marken.

Miljöer som skapar mervärde

Riktningen för hur Göteborg ska utvecklas till 2050 pekas ut i översiktsplanen. Den ger vägledning för hur mark och vatten ska användas och hur den bebyggda miljön ska utvecklas och bevaras. Målet är en hållbar stadsutveckling, nu och på lång sikt.

– Vi är väldigt stolta över att ha varit med och utvecklat Göteborg under det senaste seklet. Oavsett vad vi utvecklar och bygger, har vi alltid som mål att skapa hållbara miljöer som ger mervärden för stadens invånare och besökare. Som långsiktig samhällsutvecklare vill vi bidra till att lösa de utmaningar och skapa de möjligheter som Göteborg står inför, säger Aila Hirvonen Bremefors, affärsutvecklingschef på Skanska.

Passande bostäder för alla

Huvudstrategin i Göteborgs översiktsplan är att planera för en stad som är nära, sammanhållen och robust. En nära stad betyder att det är korta avstånd till det man behöver i vardagen. Göteborg ska framför allt växa i de redan bebyggda delarna av staden där innerstaden ska utvidgas och växa över älven.

– En viktig del i översiktsplanen är att alla ska ha jämlik tillgång till stadens resurser och möjlighet att bo i en passande bostad. Det stämmer väl överens med hur vi utvecklar områden med bostäder i olika upplåtelseformer och för olika målgrupper.

Bostäder som bidrar till mångfald

Ett exempel är BoKlok, ett boendekoncept som vi utvecklat tillsammans med IKEA. I Göteborg har det byggts radhus och lägenheter i Biskopsgården och Angered och flera nya projekt är på gång.

BoKlok jobbar med småskaliga kvarter och hus byggda av enbart trä. Husen bidrar till en större mångfald av bostäder samtidigt som det är hållbart. Kvarteren är byggda för att skapa naturliga mötesplatser och främja hälsa.

– Ett annat spännande bostadskvarter är Studio 256 i Krokslätt som har fokus på mobilitet och som utformats så att gång och cykel blir det självklara valet för att förflytta sig.

Koncept för framtidens äldreboende

Med en växande äldre befolkning ökar också behovet av anpassade boenden – 2040 kommer det att behövas 6 700 platser på äldreboenden i Göteborg, 2 700 fler än idag.

– För att möta de äldres behov har vi utvecklat ett koncept som vi kallar Skanska SÄBO – Ett tryggt val. Där har vi samlat all vår kunskap och erfarenhet för att skapa bra boendemiljöer för den generationen, säger Aila Hirvonen Bremefors.

Skanska SÄBO finns på flera platser runt om i landet. I Göteborg har Villa Hovås, som drivs av Vardaga, blivit framröstat som ett av de mest populära äldreboendena av hyresgästerna.

Framtidens Göteborg ska också vara en sammanhållen stad där människor med olika bakgrund kan mötas över stadsdelsgränserna. Det ställer bland annat krav på en välfungerande infrastruktur med ett nätverk av kollektivtrafik, gator, gång- och cykelvägar.

Skanska har de senaste åren fått möjlighet att arbeta med flera viktiga infrastrukturprojekt som binder ihop staden. Hisingsbron, Partihallsförbindelsen och Hamnbanan är några exempel.

Skanska utvecklar kvarter på E45:an

Ett framtida projekt som också kommer att ha stor påverkan på stadsbilden är överdäckningen av E45:an där Skanska ska bygga och utveckla två av kvarteren.

– Kvarteren kommer att tillföra en mängd nya bostäder och arbetsplatser, men oavsett vad vi bygger och utvecklar är vårt mål alltid att skapa ytterligare värden för göteborgarna, säger Aila Hirvonen Bremefors.

Ett exempel på det är Citygate, Nordens högsta kontorshus, där vi jobbat med en omfattande hållbarhetsplan tillsammans med staden.

– Förutom att fastigheten är både LEED- och WELL-certifierad var Citygate en testbädd för hållbara lösningar och smart teknik. Vi arbetar i projektets alla skeden med ett socialt engagemang för att förebygga utanförskap och främja sysselsättning bland unga vuxna. Vår ambition är också att Citygate ska bidra till områdets spännande utveckling.

Klimatdata viktigt verktyg

Översiktsplanen beskriver Göteborg som en robust stad. Det innebär bland annat att Göteborg ska kunna begränsa och stå emot klimatförändringar och andra kriser. Stadsplaneringen måste vara flexibel samtidigt som staden måste ha en hållbar hantering av naturresurser och ta hand om de byggnader som redan finns.

Tillsammans med andra aktörer inom fastighets- och byggbranschen och staden har vi åtagit oss att delge kunskap kring klimatneutrala byggnader och snabba på omställningen.

– För att komma närmare klimatneutralitet jobbar vi bland annat med integration och utvärdering av klimatdata i olika projekt. I Öjersjö finns nu våra första klimatneutrala parhus. Nästa steg är att ta det här sättet att arbeta vidare till större stadsutvecklingsprojekt.

Ett annat spännande och fint exempel på hur vi är med och skapar en robust stad är upprustningen av gamla Packhuskajen.

– Där jobbar vi bland annat med att översvämningssäkra staden och även med att integrera vår betong med lägre klimatpåverkan för att minska koldioxidutsläppen.

Samarbeten för att testa nya lösningar

Samarbeten och innovation är viktiga nycklar för att Göteborg ska kunna bli den stad som beskrivs i översiktsplanen. Inom ramen för innovationsprogrammet Sustainovation driver vi flera projekt där nya lösningar och material testas. Något vi är mycket stolta över är samarbetet med Volvo CE där vi tillsammans testat lösningar med eldrivna och självkörande grävmaskiner på bergtäkten Vikan på Hisingen. Utsläppsfria entreprenadmaskiner testas på flera håll i landet, bland annat på Slakthusområdet i Stockholm och Skellefteå Site East.

– Vi vill leda utvecklingen mot ett bättre samhälle och ser fram emot att få vara med och forma det fantastiska framtidens Göteborg. För att på kort tid kunna ställa om mot ett klimatneutralt samhälle arbetar vi nära våra kunder, leverantörer och samarbetspartner. Tillsammans kan vi hitta de lösningar som skapar en hållbar framtid.

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Rekommenderad läsning