c

Hur Ingvar Kamprad introducerade ett nytt boendekoncept

Ingvar Kamprad grundade inte bara möbeljätten och den svenska ikonen Ikea, han var dessutom delaktig i utvecklingen av det innovativa och prisvärda boendekonceptet BoKlok som ägs gemensamt av Skanska och Ikea. Med anledning av att Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari vid 91 års ålder uppmärksammar vi hans andra viktiga bidrag till samhället.

”Visionen är att skapa bostäder till överkomliga priser för de många människorna”, sa Ingvar Kamprad om BoKlok 1997. (Bild med tillstånd från Inter IKEA Systems B.V.)

Genom att introducera möbler som var snygga men ändå prismässigt överkomliga och som monterades hemma, med försäljning via gigantiska blågula varuhus, förvandlade Ikea vårt sätt att handla möbler. Ikeas grundare Ingvar Kamprad gick dock längre än till inredning för att hjälpa den vanliga människan att få ett bättre liv. Tillsammans skapade Skanska, Ingvar Kamprad och Ikea ett nytt sätt att producera och tänka kring bostäder.

Det kallas BoKlok. Dessa prisvärda, moderna hem är avsedda för den stora allmänheten. Mer än 11 000 BoKlok-bostäder har producerats under de senaste 21 åren, nästan alla i Norden.

Mysiga hem, inte trendiga

BoKlok-bostäderna säljs i Ikea-varuhusen och utvecklas och byggs av Skanska. De följer Ikea-modellen med stora volymer, låga priser och industrialiserad produktion. Och kraven är höga. Bostäderna har gott om ljusinsläpp tack vare stora fönster, man använder naturmaterial som trä, planlösningarna är genomtänkta och energieffektiviteten hög. BoKlok-hem är mysiga, inte trendiga.

Bostäder som är överkomliga för många människor

Allt började på 1990-talet då de flesta nyproducerade bostäder i Sverige var för dyra för gemene man. Ingvar Kamprad och Skanskas dåvarande vd Melker Schörling bestämde sig för att skapa kvalitetsbostäder som riktade sig till ett stort och förbisett segment på marknaden. Det här var hem för människor i vårdyrken, affärsbiträden, ensamstående föräldrar och unga studerande familjer.

Den styrande principen för BoKlok blev följande fråga: ”Hur mycket har en ensamstående sjuksköterska med ett barn råd att spendera på en bostad?” Svaret var cirka 3 000 kronor vid den här tiden. Det var den utgångspunkt som alla andra beslut grundades på.

BoKlok-husen följer Ikea-modellen med stora volymer, låga priser och industrialiserad produktion, samtidigt som standarden är hög.BoKlok-husen följer Ikea-modellen med stora volymer, låga priser och industrialiserad produktion, samtidigt som standarden är hög.

Ett vågat grepp

Skanskas Inger Olsson var en av de tre personer som fick i uppdrag att förvandla visionen till verklighet. Vid den här tiden var det ett vågat grepp. Människor ifrågasatte om standardiserade lösningar skulle skapa tråkigare bostadsområden, och om ett modulärt byggnadssätt verkligen kunde fungera. Inger minns hur Ingvar Kamprad ställde höga krav och inspirerade människor genom sitt tydliga ledarskap. Eftersom Ingvar var engagerad i BoKlok var teamet fast beslutet att hitta ett sätt att lyckas.

En omedelbar framgång

Den första BoKlok-projektet stod klart 1997 utanför Helsingborg. Ingvar deltog i invigningsceremonin, och Inger minns att han gick runt och ställde frågade ”Vad kan vi göra bättre?” till de som hade köpt bostad.
Det var inte mycket – folk tyckte om BoKlok precis som det var. De första BoKlok-hemmen var en succé som genererade entusiastiska recensioner i både dagstidningar och designmagasin.

BoKlok – som ägs gemensamt av Skanska och Ikea – producerar cirka 1 200 bostäder per år, främst för Sverige men även för Norge och Finland.
BoKlok – som ägs gemensamt av Skanska och Ikea – producerar cirka 1 200 bostäder per år, främst för Sverige men även för Norge och Finland.

Ingvar Kamprads visioner

På ett seminarium i anslutning till öppningsevenemanget resonerade Ingvar kring BoKlok och dess syfte.

”Visionen är att skapa bostäder till överkomliga priser för de många människorna”, sa Ikeas grundare för mer än 20 år sedan. ”Folk borde kunna betala för sina hem själva. Det är mycket bättre än subventioner på lång sikt. Vår utmaning är att hålla prisnivån nere.”

Fortfarande stort behov av prisvärda bostäder

Idag är behovet av prisvärda bostäder i Norden lika stort, om inte större än tidigare. BoKlok – som ägs gemensamt av Skanska och Ikea – producerar cirka 1 200 bostäder per år, främst för Sverige men även för Norge och Finland. För att ge ännu fler människor möjlighet att äga sin bostad utvidgas anläggningen med huvudproduktionen för att öka kapaciteten med närmare 50 procent.

Fokus för BoKlok är fortfarande att erbjuda trevliga bostäder till överkomliga priser för människor med vanliga inkomster. Och nu är det ännu fler människor som drar nytta av detta. Tillsammans med drottning Silvia och hennes stiftelse spelade Ingvar Kamprad en viktig roll för att skapa en speciell modell av BoKlok – SilviaBo – för äldre och människor med demenssjukdomar.

”Än idag inspireras jag av honom i mitt arbete”, säger Inger Olsson på Skanska om Ingvar Kamprad.
- Än idag inspireras jag av honom i mitt arbete, säger Inger Olsson på Skanska om Ingvar Kamprad.

Visionära idéer

Inger Olsson på Skanska säger att Ingvar Kamprad var före sin tid när det gäller att förstå hur företag kan bidra till samhället. Under hans tid som aktiv aktör inom näringslivet var det sällsynt med ett sådant tänkesätt.

- Han ville verkligen göra hela världen bättre för många människor. Det är kanske hans viktigaste insats. Än idag inspireras jag av honom i mitt arbete, avslutar hon.

Ingvar Kamprad (1926–2018)

 

Senast uppdaterad: 2018-02-04

Rekommenderad läsning