c

Hur bygger vi Göteborg på ett schysst sätt – utan arbetslivskriminalitet och fusk?

Det var frågan för dagen i ett seminarium där vi ville dela med oss av våra lärdomar och insikter på området. Alla aktörer är överens om att vi behöver hjälpas åt för att klara det, såväl beställare som entreprenörer och branschorganisationer.

Josefin Persson och Anna-Maria Saul på Skanska, Cecilia Strandberg på Göteborgs Stad, Elias Olofsson på Egnahemsbolaget och Petra Sedelius på Byggföretagen bjöd på kunskap och insikter på Skanskas frukostseminarium i juni. Per-Anders Ericsson på Skanska var moderator.

Göteborgs Stad är en av landets största offentliga upphandlare med 29 miljarder i årliga inköp och över 13 000 leverantörer. Kategorin byggnader utgör den största, runt 40 procent.

Cecilia Strandberg är jurist och specialist sund konkurrens i Göteborgs Stad. Hon pekar på det stora ansvar staden har att använda våra gemensamma skattemedel på ett kostnadseffektivt sätt. Arbetet på enheten för upphandling handlar inte bara om att utgöra en kontrollfunktion utan också kunskapshöjande insatser, metodutveckling och inte minst att samordna arbetssättet hos stadens många förvaltningar och bolag.

- Vid våra kontroller under 2023 fanns det brister på samtliga arbetsplatser. Då är vår uppgift att hjälpa bolaget eller förvaltningen för att öka kunskapen. Och det är viktigt att inte bara skriva krav utan att också följa upp dem. Här har staden ett stort ansvar.

Eftersom fusk och kriminalitet inte känner av några kommungränser har upphandlingsenheten också fått ett uppdrag från politiken att påbörja ett kommunövergripande arbetssätt.

Vad gör byggbranschen?

Byggbranschen utgör en stor och viktig del av den svenska ekonomin, runt elva procent av BNP. Byggföretagen är branschorganisationen som samlar 4 000 av byggföretagen och som har en viktig roll i att bidra till en schysst och sund konkurrens.

Petra Sedelius är näringspolitiskt ansvarig i väst och kan se att medlemmarna tycker att arbetet går åt rätt håll med en ökad medvetenhet. Samarbetet sker på olika nivåer, med beställare, Byggnads och myndigheter för att ha rätt kravställning, rätt uppföljning och rätt drivkrafter.

- Man ska inte behöva konkurrera med oseriösa företag, inget företag ska få fördelar genom att bryta mot lagar och regler. Det ska löna sig att vara schysst!

Några exempel på det Byggföretagen både själva genomfört och bidragit till är ID06, en lagstiftning om personalliggare, utbildning i sund konkurrens, Sunda Byggen och kunskapsbanken schysstabyggare.se. Med bankinitiativet Hållbar byggbransch har fem banker gått ihop för att säkerställa att bankmedel inte används för svartarbete och fusk. Misskötsel kan leda till att man inte får byggkreditiv.

Björlanda Ängar – ett projekt i Sunda Byggen

Sunda Byggen är ett initiativ som idag har tre pilotprojekt, två finns i Göteborg. Ett av dem är Egnahemsbolagets och Skanskas projekt Björlanda Ängar.

Elias Olofsson från Egnahemsbolaget och Anna-Maria Saul och Josefin Persson, båda Skanska, beskriver hur de med gemensamma krafter arbetar för en schysst arbetsplats.

Egnahemsbolaget är ett kommunägt bolag i Framtidenkoncernen i Göteborg. De tar stort socialt ansvar och vill bidra med seriös kravställning och en aktiv uppföljning.

- Vi uppskattar seriösa entreprenörer som Skanska som också tar egna initiativ, säger Elias.

Utgångspunkten i projektet är att ha rutiner för kontroll av företag och individer, man hjälps åt med inskrivningar, lägger extra vikt på skalskyddet och framför allt gör man det tillsammans med beställaren.

Problem, som ofta kan uppstå längre ner i kedjan av underentreprenörer, kommer man åt genom att man inte lagt allt ansvar på en person utan att man tillsammans skapat en kultur på arbetsplatsen och samarbetar kring de här frågorna.

- Vi har en fantastisk lagbas och skyddsombud som är allas våra ögon ute. Med Egnahemsbolaget kravställning har vi också kunnat vara eniga i diskussioner, säger Anna-Maria.

Arbetsplatsen har varit med och utvecklat rutiner så att det går att kontrollera i förväg att en underentreprenör är seriös.

- Är vi lite jobbiga så kan det bli självreglerande så att oseriösa underentreprenörer faller bort redan innan de blir aktuella.

Insikterna från denna frukost har visat på goda exempel och olika sätt att öka sin egen kunskap på området. Det pekar också på hur viktigt det är att alla i branschen tar sitt ansvar men att ett samlat stöd från myndighetshåll också är önskvärt. Det är omöjligt för alla enskilda aktörer, inte minst mindre företag, att hantera alla områden som berörs: ekobrott, arbetsmiljö- och arbetsrättsbrott och människoexploatering.

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Rekommenderad läsning